Моменти от посрещането на учениците в "Асарел-Медет" АД и "Оптикс" АД Моменти от посрещането на учениците в "Асарел-Медет" АД и "Оптикс" АД СНИМКИТЕ са предоставени от ПГТИМТ

Ученици от 3 специалности с дуална форма на обучение в ПГТИМТ - Панагюрище подписаха първите си трудови договори

Написана от  Четвъртък, 03 Октомври 2019 07:22
В началото на тази седмица бяха подписани първите трудови договори с учениците от дуална форма на обучение
в Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм.
Следвайки стъпките на по-големите ученици от специалностите „Лазерна и оптична техника”, „Минна електромеханика”,
„Пътно-строителна техника”, Обогатителни, преработващи и
рециклационни технологии”, „Минен техник”, „Мехатроника”, своите първи трудови договори подписаха ученици от специалностите „Машини и системи с ЦПУ”,
„Промишлена електроника” и „Автотранспортна техника”.
 Фирмите партньори, в които са разпределени обучаващите, са
„Асарел-Медет“АД,


„Оптикс“АД, „Астройда“АД, „Бунай“ АД „Оптикоелектрон груп“АД и „Micro Optix Europe“АД, съобщиха от Професионалната гимназия.
Перспективите чрез дуалната система на образование са многопосочни. За учениците пътят към университет и кариерно развитие е отворен, защото дуалната система ще им позволи да редуват теория и практика. Работата в реална работна среда от 16-годишна възраст също е безценен опит, тъй като на учениците им се доверяват сложни и скъпи машини, те работят наравно с по-опитни колеги и имат възможността да започнат работа веднага след завършване на средното си образование, без да губят време в допълнителна подготовка. Ако решат, винаги могат да продължат своето образование във висше учебно зведение. Голямото предимство на професионалното обучение е, че за много кратко време, ако положиш успешно изпитите, получаваш диплома за завършено средно образование, от една страна, а от друга – свидетелство за професионална квалификация с придобита трета степен.
За дуалното обучение инж. Лушка Апостолова, директор на ПГТИМТ, казва: „Едната полза е икономическа, а другата социална. Икономическото предимство се изразява в полза както за компаниите, така и за семействата. Социалната полза се изразява в повишаване на отговорността на младите хора и мотивацията им за добра трудова изява.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси