Ученик от ОУ "Проф.М.Дринов" и ученик от ОУ "Двайсти април" ще представят Панагюрище на националния кръг на състезанието "Буквоплет"

Написана от  Вторник, 19 Март 2019 17:26
На 16 март в панагюрското Народно читалище „Виделина - 1865“ се проведе финалното градско състезание по правоговор и правопис на българския език за второкласници Буквоплет 2019“,
което се провежда за втори път в община Панагюрище по инициатива на Лайънс клуб – Панагюрище с любезното съдействие на Регионалния инспекторат по образованието, гр. Пазарджик и Община Панагюрище.
„БУКВОПЛЕТ“ е създаден от група младежи от Лайънс клуб Русе –Север преди 5 години, като в настоящия формат се провежда в градовете Пловдив, Русе, Варна, Свиленград, Габрово, Велинград, Шумен и тук, при нас, в Панагюрище.
В предварителните училищни кръгове се включиха над 100 деца от пет училища в Панагюрище, Стрелча и с. Попинци, като за финалния кръг се класираха 22 участници, между които трябваше да бъдат определени победителите.
Журито, което следеше за точното спазване на правилата на състезанието, беше председателствано от г-жа Албена Димитрова –  старши експерт по ОСО към РУО в Пазарджик; г-жа Иванка Тодева – главен експерт „Образование и младежки дейности“ в Община Панагюрище и г-жа Петя Сеферинкина – старши учител по български език и литература, член на Лайънс клуб - Панагюрище
Гости на събитието бяха: г-н Иван Байков – първи вицедистрикт управител на Дистрикт 130 България; директорите на училищата от общините Панагюрище и Стрелча; приятели от Лайънс клубовете в Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик.
След химна „Върви, народе възродени“ участниците бяха посрещнати на сцената от президента на Лайънс клуб – Панагюрище г-жа Лиляна Карацонева, която каза, че всички те вече са победители, щом са на тази сцена. 
Състезанието протече в три кръга. В първия участниците буквуваха думите, които изтегляха, а при грешка отпадаха, докато останат 11 деца.
Във втория кръг буквуваха думата и съчиняваха изречение с нея – така, че да се разбере дали знаят нейното значение.
В третия кръг двамата най-силни участници трябваше да попълват празното място в изречение, като след това я изписват.
Първо място спечели Радостин Васев от ОУ „Проф. М. Дринов“ с преподавател Спаска Арбалиева, а второ място Димитър Белишки от ОУ „Двайсти април“ с преподавател Таня Радева. Двете деца ще се състезават на националния кръг на 12 май в  Русе.
Грамоти, шапки, книжки, шоколад в интересни чанти с логото на „Буквоплет“ и на Лайънс клуб получиха всички участници, а победители и електронни четци. Грамоти получиха и всички учители, благодарение на които беше възможно да се осъществи състезанието.


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси