Двамата основни претенденти за кметския стол през 2011г. - Н. Белишки и Д.Димитров, година след изборите; сн. вдясно - кметът на общината Н.Белишки в деня на клетвата. Двамата основни претенденти за кметския стол през 2011г. - Н. Белишки и Д.Димитров, година след изборите; сн. вдясно - кметът на общината Н.Белишки в деня на клетвата. Архив в-к "Оборище"

Две години от мандат `2011-2015

Написана от  Понеделник, 11 Ноември 2013 08:51
Ако първата година от управлението на новия кметски екип определихме във в-к „Оборище” като наситена със събития, то втората може да бъде характеризирана като натоварена, а в някои пунктове и претоварена.
Тогава изпитания бяха забележките по ключови проекти /изграждането на новото депо и за ВиК-сектора/, големият студ и трудностите по снегопочистването. 
Днес - 11 ноември, точно две години след полагане на клетва от кмета на общината Никола Белишки, тези проблеми остават в историята на общината, изместени от нови. Но пак свързани с проекти. Сред тях са осъществяването на контрол върху изпълнението на най-големия – за ВиК-сектора, чиято стойност е 57 милиона лева. Вероятно този проект ще си остане и най-големият в близките години, което прави още по-отговорна задачата на управляващите. Преди близо два месеца реално стартираха строително-монтажните работи по него, които ще продължат и през следваща 2014 година. За гражданите е изпитание движението по панагюрските улици, но кметът Белишки обещава, че след края му улиците няма да останат като швейцарско сирене, а ще се търсят възможности за финансиране на цялостното им асфалтиране.
Чрез управлението на стратегически за общността проекти кметският екип на няколко пъти изтъква, включително и на заседания на Общинския съвет, че основната му цел е провеждането на ясна и прозрачна политика, с която да е ясно, че няма задкулисни договорки и предрешени конкурси. Понякога градоначалникът е обвиняван, че изпада в детайли, но пък е всеизвестна максимата, че дяволът се крие в детайлите. 
През втората година от мандат 2011-2015 са видими самочувствието и увереността, които градоначалникът Никола Белишки, заместникът му по стопанските въпроси Георги Павлов и в хуманитарната област Галина Матанова  натрупаха. Но те са необходимост за високите цели, които си е поставил кметският екип.
За много хора е видима промяната, която настъпва в града. За едни нещата се променят към добро, за други не и някои от тях използват различни средства, за да им се чуе мнението. И това е част от промяната - да имаш позиция, която да отстояваш с аргументи, пък макар и не толкова железни. Засега и енергията, необходима за всяка промяна, е видима. И дано не затихва. Само така ще вървим напред, макар и с бавни стъпки. 
Сред най-елементарните упреци към управленския екип е въведеният нов достъп с карти и записване в Общинска администрация. Според гражданите това ограничава възможността им да се „оплачат на кмета”. А той твърде често е схващан от жителите на по-малките населени места /и то не от вчера/ като баща, който може да разреши всеки проблем. Дори личен.
Дали хората са прави, ще разберем в следващите две години, през които екипът на Никола Белишки ще трябва да работи усилено за обещаното през есента на 2011-та.
На днешния ден през 2011 година клетва положиха и 21 народни избраници. Тяхната работа като че ли е свързана с по-малко промени, защото кметският екип наложи нов стил на управление и комуникация. Засега общинското народно събрание продължава да задълбочава практиката си дебатите да се водят в комисиите, а на сесия да се взимат конструктивни решения. Чуват се обаче становища, че старейшините трябва да са по-инициативни и по-подготвени да анализират работата на изпълнителната власт със сериозни факти. Изказват се и мнения, че част от членовете на настоящия Общински съвет още не са наясно с отговорностите, които са поели с полагането на клетвата. Прокрадват се и упреци, че някои хвърлят енергията си за разединение, а не за обединение. Като неоспорим положителен знак мнозина панагюрци изтъкват опита на председателя на Общинския съвет Веселина Зумпалова-Ралчева, която /също като предшественика си Филип Калбуров/ търси философията на законовите норми и държи взетите решения да са не само целесъобразни, а и законосъобразни. И като общински съветник преди, и като първа сред равни сега Веселина Зумпалова-Ралчева не престава да търси мнението по даден казус на възможно по-широк кръг от жители на общината.
От днес нататък остава по-малката част от мандата на настоящите управляващи в общината. Анализи ще се правят и след една година, но голямата оценка ще е през есента на 2015 година, когато директно ще я дадат панагюрци и жителите на осемте села в общината.
Марина Тричкова
Павлина Вайсилова
Оценете
(3 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси