Нов модел на финансиране на детските градини и училища утвърди Правителството. Малките и отдалечени общини от областния център ще получават допълнителни средства oshtepan.com

Нов модел на финансиране на детските градини и училища утвърди Правителството. Малките и отдалечени общини от областния център ще получават допълнителни средства

Написана от  Сряда, 28 Март 2018 14:32
Нов модел на разпределение на средствата от държавния бюджет за образователните институции беше утвърден от Правителството
с промени в Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.
Средствата вече ще се разпределят между бюджетите на първостепенните разпоредители не само въз основа броя на децата и учениците и стандартите за дете и ученик, но и на база брой групи /паралелки, брой институции и стандарти за група/.
С този механизъм се цели да се осигури по-висок финансов ресурс на малките детски градини и училища, защото размерът на финансирането вече не е обвързан само с броя на децата и учениците, уточняват от пресслужбана на Министерски съвет.
Средствата по стандартите за брой институции, брой групи /паралелки и брой деца/ ученици се коригират с регионален коефициент, чийто размер се определя според броя на населението в общинския център и отдалечеността му от град с население над 100 000 жители и от областен град. При прилагането на този коефициент малките и отдалечени общини получават допълнителни средства.
Въвежда се и механизъм, чрез който се осигуряват допълнителни средства за работа с деца и ученици от уязвими групи. Предвижда се възможност паралелките в училищата, които получават допълнително финансиране за работа с деца и ученици от уязвими групи, и в училищата с паралелки за придобиване на квалификация по защитените от държавата специалности, както и такива, за които се очаква недостиг на пазара на труда, да бъдат формирани с по-малък брой ученици.
Променя се и редът за допълнително финансиране на защитените детски градини и училища поради промяната в общия механизъм на финансиране на институциите.
Прилагането на този акт ще се осигури в рамките на разчетените със Закона за държавния бюджет за 2018 г. средства за функция „Образование“.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси