В България ще се признават и чуждестранни съдебни решения за издръжка на деца и други членове на семейството

Написана от  Петък, 09 Март 2018 17:20
Правителството прие изменения и допълнения в Гражданския процесуален кодекс, с които се създава
уредба за признаване и допускане до изпълнение на чуждестранни съдебни решения за издръжка на деца и други членове на семейството. Така в ГПК се създава част осма „Особени правила относно производството по граждански дела при действие на международни договори“ с глава шестдесета „Признаване и допускане до изпълнение на съдебни решения при действието на Конвенцията за международното събиране на издръжка на деца и на други членове на семейството“ (Хагска конвенция от 2007 г., в сила за България от 1 август 2014 г.).
Целта на конвенцията е да бъде осигурено ефективното събиране на издръжка за деца и за други членове на семейството в случаите, когато задължението за издръжка е възникнало в една държава, при прилагането на нейното право от съответната юрисдикция, а изпълнението трябва да се осъществи в друга държава, съобщиха от правителствената пресслужба.
Молбата за признаване и допускане на изпълнението се подава пред съответния окръжен съд. Компетентният съд, пред който се подава молбата за издаване на изпълнителен лист, е съдът, който допуска изпълнението на съдебното решение.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси