Читалището в с.Бъта и кметът Георги Александров Читалището в с.Бъта и кметът Георги Александров архив oshtepan.com

Потенциалът на едно селище идва от хората му, смята кметът на село Бъта Георги Александров

Написана от  Понеделник, 21 Септември 2015 08:36
- Краят на мандата е време за равносметка. Вашата каква е, г-н Александров?
- Много работа се свърши, много е планирана за напред. Не знам дори дали хората отвън знаят колко отговорности има един селски кмет. Разбира се, този, който иска да си свърши работата в името на хората. Това е ежедневно общуване, всеки се допитва до кметството по всякакъв тип въпроси. Някои не са от компетентността на кмета, но човек може да ги насочи, за да не се лутат и да се чудят как да си решат проблемите. И съм готов да споря с всеки, който каже, че проблемите на селата са по-малки от тези на града или че тук хората имат по-малки изисквания, че тук времето тече по-бавно.

- Какво показва анализът Ви, кой от двата ви досегашна мандата е бил по-труден и защо?
-Знаете онази формула: колкото повече разширяваш окръжността на познанията си, толкова повече разбираш колко още имаш да учиш. Защото окръжността на познанието ти с увеличаването на диаметъра си ти разширява допирателните до незнанието. И това е хубавото – винаги има какво ново да учиш. Та се чудя дали изобщо да говорим за „трудности”, или за „нови предизвикателства” и известен професионализъм.

- Вие сте медийно най-активният кмет на населено място в общината. С какво това ви помага?
-Не знам дали ми помага, но знам, че обществеността трябва да знае всичко, което прави една администрация. Някои мислят обратното, но аз съм убеден, че и постигнатото, и проблемите трябва да се споделят. А медиите са най-добрият медиатор за тази цел. В противен случай какво се получава? Тръгват слухове, т.е. хората си шушукат и споделят най-често неверни факти. Ако структурите на местното самоуправление, та било то и само в едно кметство, не излизат пред обществеността, то откъде хората да се информират?! Това е единственият начин да се постигне и обратна връзка, тоест да чуеш мнението на хората. Освен ако не те е страх от критики!

-Преди броени седмици стана ясно, че на предстоящите през октомври местни избори ще бъдете подкрепен от БСП, а преди настоящия мандат бяхте подкрепен от ГЕРБ. Какво наложи тази промяна?
-И в двата мандата съм независим кандидат, подкрепен от ..., както обичам да казвам, вратата е отворена, може да ме подкрепи всеки, който приеме моя стил. Самочувствието ми идва от вътрешното убеждение, че тази работа мога да я върша и я върша с доза упоритост. И, ако щете – с ентусиазъм. Познавам всяко кътче на селото, няма човек, с когото да не съм разговарял, няма тема, която да не е стигнала до мен. Няма проблем, който да не мога да обмисля, и, ако имам съдействие от по-високи инстанции – да реша, когато е в правомощията ми.

-В какво виждате потенциала за развитие на село Бъта и кои са пътищата за осъществяването му?
-Потенциалът на едно селище идва от хората му. Останалото какво е – сгради, улици, поля, стърнища. Хората правят всичко това „място за живеене”. Те правят общността. Ето някои факти, а Вие си правете изводите. В Бъта няма свободна земя. Хората тук не престават да създават културен продукт. Младежите са една прекрасна и доста голяма група активни хора. Възрастните рядко се оставят на късмета, а активно движат дните и живота си. В Бъта е спокойно, безработицата не се увеличава, а напротив. Селото има прилична инфраструктура, с изключение на амортизираната ВиК система ...
А идеи ..., идеи имаме, като визирам не само себе си, а и цялата общност. Тук няма разединение, както в други места. Ето, сега всички се организирахме да си направим нова камбанария. И ще стане! Както и още много други неща, които само за някои са дребни, но за едно село и най-дребното нещо дава шанс на хората за по-добър живот.
Оценете
(4 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси