Печат на тази страница

Joomla 2.5 расширения
joomla Форум

Посланик Хьопфнер и сградата на Посолството на Германия в България Посланик Хьопфнер и сградата на Посолството на Германия в България архив oshtepan.com

Предлагат орден за германския посланик Матиас Хьопфнер

Написана от  Четвъртък, 07 Август 2014 18:52
На първото си заседание вчера – 6 юли, служебното правителство реши да предложи на президента за орден двама посланици - германският Матиас Хьопфнер и бившият френски Филип Отие.
Подалото оставка правителството на Пламен Орешарски не спази дългогодишната традиция и не вречи орден на Негово Превъзходителство Филип Отие, бивш посланик на Франция, след изтичане на мандата му в България. Такова поведение правителството на Орешарски показа и спрямо Негово Превъзходителство Матиас Хьопфнер, все още действащ посланик на Федерална република Германия. Иначе бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин се срещна през юли с него по повод окончателното му отпътуване от България. Тогава Вигенин благодари на германския дипломат за положените усилия за задълбочаване на двустранните отношения и оцени високо работата му у нас.
От своя страна, посланик Хьопфнер бе отбелязал, че мандатът му в България е бил интересно и полезно преживяване. За тези пет години станах свидетел на положителни тенденции в развитието на българското общество, заявил германският дипломат. Като гост на публицистичното предаване „Панорама“ на БНТ посланик Хьопфнер преповтори мнението си за гражданското общество.
През лятото на 2013 посланик Хьопфнер и френският посланик Отие излязоха с декларация в подкрепа на протестиращите българи срещу правителството на Орешарски. Като резултат от гражданската си позиция двамата получиха остри упреци от различни министри и политически фигури с твърди леви убеждения, в които разбирането за демокрация не се покрива с общоприетите й принципи и правила.
През мандата на посланик Хьопфнер Посолството на Германия в България бе инициатор на многобройни събития от всякакъв характер в името на задълбочаване на доброто сътрудничество между Германия и България. Събрани и предоставени бяха и помощи на бедстващите в с.Бисер, които посланик Хьопфнер лично посети. Негово Превъзходителство се срещна и с част от бежанците. През изминалите 5 години  Посолството на Германия в България организира и редица семинари и други форуми по различни теми за българските медии.
Матиас Мартин Хьопфнер е роден  на 18.12.1953 г. в Потсдам, женен с 2 деца. Завършва право. В периода 1979 – 1981 е научен асистент в Института за чуждестранно публично право и международно право „Макс Планк“ в Хайделберг. От 1987г.започва работа като висш дипломат.
 Бил е експерт по медиите, правните и консулските въпроси в Посолство на Германия в Джакарта, Индонезия.
През 1992 – 1995 е експерт в отдел „Кадри“ в Министерство на външните работи, а след това - до 1997год.- заместник на германския посланик в Триполи, Либия.
От 1997 до 2006 год. заема различни позиции в Министерство на външните работи.
От
2006 до 2009г.е посланик в Отава, Канада, а от 2009 г. е посланик в България.


Оценете
(2 гласа)
Павлина Вайсилова

Последните от Павлина Вайсилова

кинотеатр online
новинки кино