Паметникът "Шипка" и панагюрското златно съкровище във витрината му в НИМ Паметникът "Шипка" и панагюрското златно съкровище във витрината му в НИМ vist-tour.com; сн. вдясно - архив oshtepan.com

Съкровищата на България остават без охрана?

Написана от  Четвъртък, 07 Август 2014 13:40
За опасността съкровищата на България, сред които и Панагюрското златно съкровище, да останат без охрана, стана ясно днес от БиТиВи.
За това алармира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който уточни, че има изчисления, според които стойността на предметите в музея струват приблизително 8 милиарда евро.
Освен НИМ, има голяма вероятност да отпадне охраната и националния парк-музей „Шипка”. Причината е промени в новия Закон за МВР, според който полицията ще пази стратегически обекти, но при сключени договори между вътрешното министерство и заинтересованите лица.
Чл. 92. (1) За охрана на стратегически обекти от полицейски органи може да се сключват договори между МВР и заинтересованите лица.
(2) Министерството на вътрешните работи може да сключва договори със заинтересованите лица за охрана, включително и със сигнално-охранителна техника, от
полицейските органи на:
1.обекти, ползвани или собственост на държавна структура, която има функции във връзка с осъществяване на държавна власт;
2.държавни недвижими културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство;
3.обекти, ползвани или собственост на държавни музеи по смисъла на Закона за културното наследство.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси