Посланието на ЕП за 2014 год. и знамената на страните членки на ЕС Посланието на ЕП за 2014 год. и знамената на страните членки на ЕС архив oshtepan.com

До изборите за ЕП - състезание с времето за завършване на законодателство

Написана от  Неделя, 23 Февруари 2014 15:01
Членовете на действащия Европейски парламент ще проведат последната си пленарна сесия в средата на април. Дотогава напрежението ще се засилва постоянно, тъй като членовете на ЕП ще се стараят да постигнат съгласие
 между различните политически групи и различните държави членки, за да приемат някои изключително важни законопроекти. Това припомниха в прессъобщение от Информационното бюро на ЕП в България.
Дневният ред на оставащите пленарни сесии и заседания на комисии ще бъде изпълнен с преговорите по единния механизъм за спасяване на фалирали банки, финансовите услуги, железниците, защитата на данните, помощта за най-нуждаещите се и други почти финализирани законопроекти. Всяка точка от законодателството, която не бъде гласувана на последната пленарна сесия, ще отпадне.
По отношение на икономиката, членовете на ЕП правят всичко възможно да приемат ключовите компоненти на банковия съюз: гаранциите за депозитите, спасителните фондове и единния  надзорен механизъм (ЕНМ). Но резултатът от преговорите за ЕНМ е все още неясен. Също така, много законопроекти в областта на финансовите услуги (директивата относно пазарите на финансови инструменти, прането на пари, информацията за инвеститорите, достъпа до банкови услуги, застраховането...)  засега са само в процес на преговаряне.
Проектът на Директивата относно тютюневите изделия, по който вече е постигнато съгласие с държавите членки, ще бъде окончателно приет през февруари. Членовете на ЕП ще приемат също така и целите за намаляване на емисиите на CO2 от автомобилите. Законодателният пакет за климатичните промени, преразглеждането на системата за търговия с емисии и на законодателството за качеството на въздуха ще бъдат прехвърлени на следващия парламент за финализиране.
Очевидните политически различия със Съвета относно предложението за железниците (четвърти либерализационен пакет) и пристанищните услуги продължават да съществуват, но ЕП най-вероятно ще приеме своята позиция по тези въпроси на пленарните сесии през февруари и март. Работата по тези законопроекти ще продължи и по време и на следващия парламентарен мандат.


 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси