Изгледи от Панагюрище Изгледи от Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Положителна тенденция за предоставяне на административни услуги на „едно гише“ в общинските администрации

Написана от  Неделя, 05 Септември 2021 18:14
Анализ за предоставянето на административни услуги на „едно гише“ проследява Институтът за пазарна икономика 
въз основа на база данни. За степента на готовност за работа на „едно гише“ етапите са четири, посочват изследователите.
1. Базов етап – потребителят се налага да осъществява лични контакти с различни структури на администрацията;
2. Развиващ се етап – контактът се осъществява лично или по телефон и има предимно едно място за достъп, но се налагат и допълнителни контакти с други структури и звена;
3. Работещ етап – има едно място за достъп и потребителят може да се свърже с администрацията лично, по телефон или да получи информация чрез интернет;
4. Отличен етап – има едно място за контакт и всички случаи се решават там, а достъпът се осъществява посредством множество канали – лично, телефон, интернет.
Докато през 2017 г. първи етап има в 23 общини (9%), а четвърти – в 45 общини (17%), през 2021 г. първи етап е развит в 13 общини (5%), а четвърти – в 80 общини (30%). На графиката се вижда изместването към по-високите степени на развитие.
На областно ниво най-голям напредък през 2021 г. спрямо 2017 г. при предоставянето на услуги на „едно гише“ отбелязва столицата и общините в областите Смолян и Велико Търново, които успяват да повишат средния резултат на областта с над една цяла степен на развитие. През 2021 г. с най-висок резултат е столицата с достигнат четвърти етап, следвана от средния резултат в общините от областите Варна, Русе и Ловеч. На дъното на тази класация е представянето на общините в областите Габрово, Видин и Силистра.
Отделни общини в различни области успяват да постигнат забележителен напредък. Такива са Велико Търново, Лом, Луковит, Тутракан, Котел, Смолян, Елин Пелин и много други. Интерактивната карта позволява да се проследи етапа на предоставяне на административни услуги на „едно гише“ във всяка община за последните пет години.
|Интерактивна версия на картата|

Отново трябва да се спомене, че данните са на базата на самооценките на общините и в някои случаи вероятно има неточности - поради субективност и/или неразбиране на същността на темата, но натрупването на данни показва ясна положителна тенденция в последните години. Във всички случаи развитието и на електронното управление, и на предоставянето на административни услуги на „едно гише“ дава възможност за по-ефективни, бързи и евтини административни услуги.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси