Кандидати от Демократична България разговаряха с медици как да се подобри здравната система

Написана от  Четвъртък, 08 Юли 2021 13:40
“Здравеопазването в България има нужда от драстично подобрение, защото в момента системата е направена така, че стимулите са на грешните места.
Мотивацията в здравната система е насочена към постигане на обем дейности и резултатът е количество, но без добро качество. Трябва да целим високо качество и затова е нужно да подредим правилно стимулите в системата.” Това коментира известният пулмолог д-р Александър Симидчиев, който заедно с водача на листата на “Демократична България” в Пазарджик Антоанета Цонева се срещна с лекари от общинската болница във Велинград. 
В срещата участваха и втората в листата Александра Стеркова и педиатърът д-р Таня Андреева, която е кандидат за народен представител в 24 МИР София. Лекарите от общинската болница споделиха проблемите си, основният - че лечебното заведение, тъй като разчита на бюджет от общината, която е в тежко финансово състояние. Друг от основните им проблеми е липсата на млади лекари и здравни работници, породена от ниското заплащане и цялостното погрешно остойностяване в системата.
Представителите на “Демократична България” изразиха позицията, че за да расте здравната система е нужна най-вече устойчивост, включително финансова. Необходими са и стимули за младите лекари да остават в страната и да работят в населените места извън най-големите градове. За целта в програмата на Обединението се предвиждат стъпки като повишаване на заплащането, но не само - също подобряване на условията на труд и възможностите за квалификация. 
“Парламентаризмът е важен. Трябва да има читави закони, това е моята кауза”, каза д-р Симидчиев, който кандидат от гражданската квота в два софийски района.
Антоанета Цонева изтъкна, че в миналото Народно събрание д-р Симидчиев бе председател на здравната комисия и увери, че “Демократична България” ще работи по повдигнатите от медиците проблеми. Това ще стане след задълбочени разговори с лекарското съсловие и организации в сектора за несъвършенствата в здравната система.
След срещата във Велинград представителите на “Демократична България” се срещнаха с жители на Велинград. Д-р Александър Симидчиев и д-р Таня Андреева измерваха  основни жизнени показатели на желаещите, като кръвно налягане и сатурация и даваха съвети за здравословен начин на живот.
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси