Възвание до панагюрци от панагюрски юристи в защита на Панагюрския съд СНИМКА: архив на oshtepan.com

Възвание до панагюрци от панагюрски юристи в защита на Панагюрския съд

Написана от  Вторник, 01 Юни 2021 07:56
Адвокат Петър МУЛЕШКОВ
Споделям виц в ролята на басня – Лъвът се шляел из гората Си, при което видял мечкат
а
и отегчено казал: „Ела довечера в бърлогата ми – ще те изям“.
Тя покорно се явила и била изядена. На другия ден Лъвът, при същите обстоятелства, поканил за вечерята Си вълка. Той роболепно се отзовал и бил изяден. На следващия ден Лъвът поканил зайчето за Своята вечеря. Зайчето обаче не било запознато добре с политическата обстановка и дръзнало да попита: „А може ли да не дойда?“ Лъвът отговорил: „Може, щом не искаш.“.
Поука: Защо пък да не кажем, че не искаме Лъвът да ни изяде Панагюрския съд.
Споделям истински истории, за да се възприемат като басня.
В Панагюрище имаше Месно предприятие „Родопа“ за промишлена преработка на месо, в него работеха стотина професионални месари, произвеждаха изключително висококачествени салами, филета, суджуци, пушени и варени специалитети … и гордостта на панагюрци – Панагюрска луканка. Тайната на този специалитет се пазеше само тук и само тук можеше да бъде приготвен по оригиналната рецепта. С Решение на тогавашния Окръжен комитет на БКП това панагюрско предприятие беше закрито и се откри такова в Пазарджик.
В Панагюрище имаше предприятие на националния „Винпром“, в което се произвеждаха уважавани алкохолни продукти, включително за износ. Сред тях беше и гордостта на панагюрци – Панагюрската сливова ракия. Тайната на този еликсир за познавачи се пазеше само тук и само тук можеше да бъде оригинално приготвен. Със заповед на тогавашния Окръжен народен съвет Нашият „Винпром“ беше преместен в Пазарджик.
Поука: Бях дете, когато слушах родителите си, като всички панагюрци, как се тюхкат, защото не са възразили срещу посегателството. /За разлика от зайчето.
Още истории – от наши дни - за да се възприемат като басня.
В Панагюрище доскоро имаше офиси на НАП, на НОИ, на служба „Кадастър“ …, даже имаше Районна прокуратура – Панагюрище. Вече няма, като и по този критерий Панагюрище все повече заприличва на Стрелча. Ежедневно на много панагюрци се налага да ходят до Пазарджик за елементарни услуги и да се тюхкат, че не са казали някому, че не искаме да сме стрелчани. /А на зайчето не се е наложило да се тюхка./
Да си дойдем на думата – сега искат да ни вземат и Панагюрския районен съд. До няколко дни. Проектът за това решение е на бюрото на Висшия съдебен съвет в София. За да пътуваме до Пазарджик – там да решават съдебните спорове между панагюрци.
Много Ви моля, скъпи мои съграждани,
нека този път да кажем, че не искаме!
ПРЕД СЕГА СЪЩЕСТВУВАЩИЯ РАЙОНЕН СЪД ПАНАГЮРИЩЕ СЕ СЪБИРАТ ПОДПИСИ В ПОДКРЕПА НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО МУ.

ВЪЗВАНИЕ ДО ПАНАГЮРЦИ ОТ ПАНАГЮРСКИ ЮРИСТИ
Почитаеми дами и господа!
Панагюрският районен съд е създаден през 1881г. и в годината на своята 140- годишнина, с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, на 15.06.2021г., предстои да се превърне в Териториално отделение на Пазарджишки районен съд.
Районен съд Панагюрище е една от институциите, с които общините се гордеят. Този съд е вкоренен в местния контекст. Всички Вие осъзнавате значението на правораздаването, респективно на Районен съд - Панагюрище, за живота на гражданите и функционирането на институциите в община Панагюрище и община Стрелча. Съгласно Предложения Вариант 4 на новата съдебна карта, 28 районни съдилища от всеки един район в Република България следва да бъдат пилотно превърнати в териториални отделения. При преценката кои районни съдилища да станат териториални отделения, съгласно решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, трябва да отчете не само натовареността, социално-икономическите и демографските фактори, но и специфичната роля на районните съдилища като основен първоинстационен съд в системата на правораздаването.
Трансформацията на Районен съд Панагюрище в Териториално отделение на Районен съд Пазарджик изолира едно основно звено на съдоустройствената система, понеже нашата дейност стои най-близо до гражданите и далеч не се изчерпва само с прякото разглеждане на делата. Към районните съдилища са учредени служби по вписванията, функционират и държавни съдебни изпълнители и „Бюро съдимост”, те осъществяват общия контрол за поведението на условно осъдените по местоживеене и др. Превръщането на Районен съд в Териториално отделение на Пазарджишки районен съд, което Териториално отделение само ще приема документи от гражданите, отправяйки ги до други съдилища в района, ще доведе до ограничаване на достъпа до правосъдие на жителите на общините Панагюрище и Стрелча, до недопустим разход на време, средства и невъзможност за добро и бързо обслужване на тези граждани. Считаме, че това ще доведе до недопустимо „индустриализиране" на правосъдието и отдалечаването му от гражданите.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси