Гора в ДГС-Панагюрище и директорът  инж.Петър Тодоров Гора в ДГС-Панагюрище и директорът инж.Петър Тодоров СНИМКИ: Павлина Вайсилова

ПРЕДСТОИ ново устройство на горите в ДГС - Панагюрище

Написана от  Събота, 10 Април 2021 19:47
 
Тече процедура по закупуване на частни горски имоти от държавата
на територията на Държавно горско стопанство - Панагюрище.
Това съобщи за oshtepan.com директорът на Стопанството инж.Петър Тодоров по повод Седмицата на гората, която приключва на 11 април. Процедурата по покупко-продажбата е с определен бюджет и с ясни правила, уточни директорът на ДГС - Панагюрище, като подчерта, че желаещите да продават сd повече, отколкото са възможностите на предприятието.
Инж.Тодоров съобщи още, че ПРЕДСТОИ да бъде направено ново устройство на горите в ДГС - Панагюрище.  Затова е препоръчително заинтересованите лица да поставят всички въпроси, които ги интересуват, за да се търси решение. Според него държавата е най-добрият стопанин на гората.
Вероятно мнозина ще се изненадат, че от известно време се наблюдава намаление на употребата на дървесина за всякакви нужди. Намалява, знаем, и населението, но в момента в ДГС-Панагюрище /обхваща горския фонд в общините Панагюрище и Стрелча/ работи в излишък на дървесина, информира инж.Тодоров. Той акцентува, че има голям проблем с в България с реализацията на буковата дървесина, чиrто консуматори  обикновено са предприятията.
В Държвно горско стопанство - Панагюрище 34 000 хектара от горските територии са държавни, 4600 хектара са общински, 2000 хектара са частни гори, а 160 хектара са на Църквата и те се намират основно в района на село Попинци. Има и госки територии на други юридически лица. Дървесните видове в ДГС - Панагюрище са разпределени както следва: 30% - иглолистни видове, основно бял и черен бол; 30% - естествени букови насаждения; 30% различни видове дъб и 10% други видове.

Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси