Съветници, участвали в снощното обсъждане. Съветници, участвали в снощното обсъждане. Архив oshtepan.com

Ще решават размера на заплатите си

Написана от  Вторник, 14 Януари 2014 10:39
Какъв да е точно размерът на месечното възнаграждение на общинските съветници, ще стане ясно на заседание на Общинския съвет, след като при предварителните обсъждания съгласие не бе постигнато.
На провелото се снощи заседание на комисията по местно самоуправление и законност и почти всички председатели на комисии в градското народно събрание основните обсъждани варианти бяха 60%, 65% и 70% от средната брутна работна заплата в Общинска администрация. Дебатът е следствие от промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация, който до скоро предвиждаше заплатите да са 30% от средната за съответната администрация.
От направените от председателя на екокомисията Пенка Пиперкова изчисления стана ясно, че при 70%, чистата сума, която съветниците ще получават, е малко над 400 лева. Пиперкова уточни, че минималният осигурителен праг за местните народни избраници е 428 лева, и при решение да се взима размерът на минималната работна заплата за общината, каквото бе първоначалното предложение на групата на ГЕРБ, възнагражденията драстично ще паднат заради удръжките. До момента чистата сума, която получават съветниците, е в рамките на 150-160 лева.
Председателят на групата на БСП в ОбС Станимир Велчев бе категоричен, че трябва да се приеме най-високият праг, защото години наред съветниците сами са подценявали труда си. Вина за това имали бивши вече местни депутати /най-вече червеното мнозинство/, които при въвеждане на заплащането - по време на управлението на НДСВ, приели минималния праг на заплатите си. Трябва да се спре с това сиромахомилство, акцентира Велчев.
Не на последно място бе изтъкнат фактът, че масово в страната общинските съвети, освен че са приели да получават 70% от заплатата на администрацията, са си гласували и куп други облаги като поемане на разходи за гориво, телефон и т.н., практика, непозната за ОбС - Панагюрище.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси