Стратегията "От фермата до трапезата" може да бъде успешна само ако бъде чут гласът на фермерите

Написана от  Събота, 23 Май 2020 19:43
Стратегията “От фермата до трапезата” трябва да се основава на изводите от кризата с COVID-19 и да даде на земеделските производители
необходимата подкрепа, за да гарантират продоволствената сигурност в целия ЕСВ своята първа реакция на стратегията „От фермата до трапезата“, представена тази седмица от Европейската комисия, председателят на комисията на ЕП по земеделие (AGRI) Норберт Линс (ЕНП, Германия) заяви: Стратегията „От фермата до трапезата“ е твърде амбициозен проект за една все по-издръжлива и устойчива хранителна верига. Това е от съществено значение, но най-големият ни приоритет винаги е бил и ще бъде дългосрочната гаранция за здравословни, безопасни, доброкачествени и достъпни хранителни доставки за гражданите на ЕС.
Гласовете на земеделските производители трябва да бъдат чути, защото без тях тази стратегия никога няма да сработи. Но ние също така трябва да сме сигурни, че всички заинтересовани страни, не само селскостопанската общност, са еднакво ангажирани, като поемат еквивалентен дял от отговорностите. Трябва да отдадем на нашите земеделските производители уважението и подкрепата, които заслужават, затова че пълнят трапезите ни всеки ден и не трябва да ги претоварваме с непропорционални изисквания... 

Целият пакет, приет от Европейската комисия - стратегията „От фермата до трапезата”, новата стратегия за биологичното разнообразие и анализът на връзките между реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) и Зеления пакт, са тясно свързани с текущите преговори за реформа на Общата селскостопанска политика.
 
По време на дебата с еврокомисаря Стела Кириaкиду на 11 май евродепутатите подчертаха, че екологичната устойчивост на земеделието трябва да върви ръка за ръка с икономическата, така че продоволствената сигурност да продължи да бъде гарантирана. Те подчертаха, че стратегията „От фермата до трапезата“ не трябва да подкопава способността на фермерите да произвеждат качествена, но достъпна храна за всички в ЕС. 
           
     
  


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси