Министър Красимир Вълчев и министър Кирил Ананиев Министър Красимир Вълчев и министър Кирил Ананиев СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Общините решават кога да отворят детските градини в периода 22 май -1 юни

Написана от  Вторник, 19 Май 2020 11:04
При строго спазване на противоепидимичните мерки и осигуряване на здравословна среда за малчуганите
детските градини и ясли ще бъдат отворени в периода 22 май - 1 юни. Това съобщиха на брифинг днес здравният министър Кирил Ананиев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Възлага се на кметовете на общини да създадат необходимата организация и да решат кога да бъдат открити детските градини в населеното място, за което те отговарят.
Министър Ананиев каза, че предлагат да НЕ СЕ ИЗИСКВА бележка за здравословното състояние на децата, както е предвидено в Наредба №3. Родителите обаче ще подписват ДЕКЛАРАЦИЯ за информирано съгласие и споделена отговорност и че по тяхно желание детето постъпва в детска градина. Родителите се задължават също да информират ръководството на детската градина за здравословното състояние на детето си. 
При постъпване в първия ден в детската градина на всяко дете ще бъде измерена температурата с живачен термометър, каза още здравният министър.
Министър Вълчев допълни, че посещението в детските градини НЯМА да е задължително, както досега. Той препоръча при хубаво време по-голямата част от децата да се извеждат навън и допълни, че дистанция между децата в групите не се изисква. Учителите обаче ще са с предпазни средства - маски и шлемове.
Всяка седмица ще се проучва колко от децата ще бъдат на детска градина идната седмица, за да може да се създаде ннеобходимата организация.
Министърът на образованието препоръча на родителите децата им да си останат вкъщи, ако имат такава възможност, тъй като социалната дистанция е най-сигурният начин срещу зараза.
Около 74-75% от децата в предучилищни групи в детските градини от обявяване на извънредното положение досега са работили що-годе в електронна среда до 30 минути на ден, съобщи министър Вълчев. 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси