ЕС се нуждае от 2 трилиона евро за справяне с последиците от COVID-19, смята Европейският парламент

Написана от  Вторник, 19 Май 2020 09:01
В резолюция относно преразглеждането на бюджета на ЕС след 2020 г. и плановете за икономическо възстановяване,
Европейският парламент призова за стабилен пакет, фокусиран върху нуждите на гражданите и в допълнение на бюджета на Европейския съюз.
„Европейските граждани трябва да бъдат в центъра на стратегията за възстановяване”, подчертават евродепутатите и добавят, че Парламентът ще заеме твърда позиция в защита на интересите на гражданите. Усилията за възстановяване трябва да имат силно социално измерение,
да бъдат насочени към преодоляване на социалното и икономическото неравенство,
както и към посрещане на нуждите на най-силно засегнатите от кризата.

Парламентът настоява новият европейски „Фонд за възстановяване и трансформация“ да бъде с размер от 2 трилиона евро, да бъде финансиран чрез „дългосрочни облигации за възстановяване“ и да бъде „изплащан чрез заеми и най-вече чрез безвъзмездни средства, преки плащания за инвестиции и собствен капитал“.
Евродепутатите призоваха Европейската комисия да НЕ използва „финансови трикове и съмнителни мултипликатори за обявяването на амбициозни цифри“, като подчертаха, че доверието в ЕС е изложено на риск.
Планът за възстановяване трябва да бъде предоставен в допълнение към следващата многогодишна финансова рамка (МФР), т.е. дългосрочния бюджет на ЕС, а не да бъде в ущърб на съществуващите и предстоящите програми на ЕС, предупредиха евродепутатите. Те допълнително настояха за увеличаване на МФР и подчертаха, че Парламентът ще използва правото си на вето, ако исканията му не бъдат изпълнени.
Парите за възстановяване „трябва да отидат в програмите от бюджета на ЕС“, като по този начин се гарантира правото на контрол и участие на Парламента в процеса. Той трябва също така да участва в „оформянето, приемането и прилагането на фонда за възстановяване“.
ЕП предупреди Европейската комисия да не се правят „опити да се разработи европейска стратегия за възстановяване, която е извън общностния метод и прибягва до междуправителствени средства“.Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси