Планът за индустриално възстановяване трябва да се съсредоточи върху климата, растежа, работните места и научните изследвания

Написана от  Неделя, 26 Април 2020 18:07
Планът за възстановяване на ЕС да бъде балансиран между отделните сектори и да засили стратегическата автономия на Европа на глобалната сцена,
призоваха евродепутатите в  дебат с еврокомисарите М. Габриел и Т. Бретон.
„Всички икономически екосистеми са засегнати от кризата. Нуждаем се от план за възстановяване на индустрията с финансова помощ, пригодена за всеки сектор, с акцент върху климатичните амбиции, но също така и растежа и работните места. Ето защо се нуждаем от структуриран план за това как тези инструменти ще бъдат използвани в различните сектори, заяви председателят на комисията на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика Кристиан Бушой (ЕНП, Румъния). „Повече инвестиции в науката, с акцент върху иновациите и данните, могат да бъдат двигател за възстановяването“, добави той.
Еврокомисарят по иновации и изследвания Мария Габриел изтъкна множеството мерки, предприети от Европейската комисия срещу COVID-19 и заяви, че ЕС трябва да насочи възстановяването към дигитализацията и декарбонизацията. „Публичните инвестиции в научни изследвания трябва да бъдат приоритетни и да не се разглеждат като инвестиции за приспособяване, както се е случвало в миналото“, каза тя, като се позова на програмата „Хоризонт Европа“. Тя подчерта също, че европейската индустрия е на челно място в разработването на ваксина, която трябва да бъде предоставена не само за Европа, но и за целия свят.
„Тази криза разкрива, че сме отишли твърде далеч с глобализацията. Глобализацията е тук, за да остане, но ще трябва да бъде по-балансирана“, заяви комисарят по вътрешния пазар и промишлеността Тиери Бретон. „Настоящата криза е ускорител на наблюдаваните от нас тенденции и европейските индустриални екосистеми са изложени на риск от враждебни инвестиционни стратегии от страна на операторите от трети страни“, предупреди той.
„Прилагането на европейската политика за възстановяване на промишлеността трябва да бъде в състояние да гарантира, че кризата не влошава конкурентната позиция на Европа на световната сцена, докато в същото време равнопоставеността в рамките на вътрешния пазар трябва да се запази“, допълни г-н Бретон.
Членовете на комисията ITRE подчертаха предизвикателството да се балансират усилията за възстановяване в различните индустриални екосистеми. Докато някои евродепутати призоваха възстановяването да се съсредоточи върху целите на Зеления пакт, както и стратегическата автономия на Европейския съюз и изграждането на по-голяма икономическа устойчивост, други поставиха въпроси за предизвикателството да се осигури равен достъп до лечение след откриването на ваксина срещу COVID-19, и изразиха своите притеснения относно стандартите за поверителност при мобилните приложения за проследяване на заразата.
ИЗТОЧНИК
Информационно бюро на ЕП

 

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси