Европейският парламент  и виетнамският град Хо Ши Мин Европейският парламент и виетнамският град Хо Ши Мин СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Европейският парламент одобри споразуменията между ЕС и Виетнам за свободна търговия и за защита на инвестициите

Написана от  Сряда, 12 Февруари 2020 19:39
Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам, най-модерното и амбициозно споразумение, сключвано някога между ЕС и развиваща се страна,
получи одобрение от Европейския парламент ДНЕС -12 февруари.
То ще допринесе за определянето на високи стандарти в региона и може да доведе до бъдещо споразумение за търговия и инвестиции между регионите, заяви Парламентът в придружаваща резолюция, приета с 416 гласа „за“, 187 гласа „против“ и 44 гласа „въздържал се“.
Споразумението е ясен знак в подкрепа на свободната, справедлива и реципрочна търговия в период на нарастващи протекционистки тенденции и сериозни предизвикателства пред многостранната търговия, основаваща се на правила, подчертаха евродепутатите.
 
Споразумението ще премахне почти всички мита между двете страни през следващите 10 години, включително за основните европейски продукти за износ за Виетнам: машини, автомобили и химикали. То обхваща банкови услуги, морски транспорт и пощенски услуги, до които предприятията на ЕС ще имат по-добър достъп. Компаниите също така ще могат да участват в обществени поръчки обявени от правителството на Виетнам и от няколко града, включително Ханой.
Споразумението защитава и 169 емблематични европейски продукта.
Освен това споразумението е инструмент за опазване на околната среда и за запазване на социалния напредък във Виетнам, включително трудовите права. То задължава прилагането на Парижкото споразумение относно изменението на климата от страна на Виетнам. Страната пое също така ангажимент да ратифицира два законопроекта, по предложение на ЕП - един за премахването на принудителния труд, а другия за свободата на сдружаване, съответно до 2020 г. и 2023 г.
Търговското споразумение може да бъде прекратено, ако има нарушения на правата на човека.
 

Парламентът отделно прие с 407 гласа „за“, 188 гласа „против“ и 53 гласа „въздържал се“ споразумение за защита на инвестициите, което установява инвестиционна съдебна система с независими съдии, които да уреждат спорове между инвеститори и държава. Придружаващата резолюция бе приета с 406 гласа „за“, 184 гласа „против“ и 58 гласа „въздържал се“.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси