Днес е делото във ВАС по жалбата на Стойно Чачов, чийто мандат като кмет  на община Стрелча ОИК прекрати предсрочно СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Днес е делото във ВАС по жалбата на Стойно Чачов, чийто мандат като кмет на община Стрелча ОИК прекрати предсрочно

Написана от  Сряда, 12 Февруари 2020 08:43
За днес - 12 февруари, Върховният административен съд е насрочил делото,
образувано по жалба на кмета на Стрелча срещу решението на ОИК – Стрелча за предсрочно прекратяване на мандата му, което беше потвърдено от Административен съд - Пазарджик.
В началото на февруари Върховният административен съд обяви за недействителни изборите в две кметства – с. Водно, община Дулово, и с. Карагеоргиево, община Айтос. Решенията и по двете дела са окончателни.
Дали ВАС ще върне на поста г-н Стойно Чачов, предстои да разберем.
Припомняме, че Общинската избирателна комисия в Стрелча предсрочно прекрати мандата му заради неспазване на законовата уредба при заемане на определени длъжности от публичния сектор.
Съгласно нея след избирането си за кмет на 3 ноември 2019 г. г-н Стйно Чачов е трябвало в едномесечен срок да прекрати участието си във фирма "Българска федереция по белот" ЕООД, на която е 100-процентов собственик и управител. Чачов е бил управител на учредената от него фирма и по време на целия си първи мандат. Това обстоятелство той не е посочил в декларациите си пред Сметната палата в началото и на двата си мандата, а е предприел действия по прехвърляне на дяловете си в търговското дружество едва на 18 декември 2019 г. - ден, след като е подаден сигналът срещу него за нарушение. 
Стойно Чачов обжалва решението на ОИК пред Административен съд - Пазарджик, който със свое
Р Е Ш Е Н И Е  № 20/10.1.2020 отхвърли жалбата на Стойно Проданов Чачов и го осъди да заплати на Общинска избирателна комисия – Стрелча направените по делото разноски в размер на 500 (петстотин) лева.
Чачов се възползва от законовото си право да обжалва това решение пред Върховния административен съд.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси