От 1 февруари местата в ЕП ще са 705, а не 751. Местата на Обединеното кралство се преразпределят

Написана от  Петък, 31 Януари 2020 16:52
Днес Обединеното кралство се оттегля от Европейския съюз и от утре, 1-ви февруари, броят и разпределението на местата
в Европейския парламент се променя. 
От утре, 1-ви февруари, в него ще има 705 места, в сравнение с предишните 751 (максималният позволен брой в договорите на ЕС). От общо 73 места на Обединеното кралство, 27 са преразпределени на други държави членки, като останалите 46 ще бъдат запазени в резерв за възможни бъдещи разширявания на ЕС.
 
Всички нови евродепутати бяха избрани по време на европейските избори през май 2019 г.
В зависимост от националните правила, някои имена вече бяха потвърдени от съответните държави членки, докато други все още се очаква да бъдат получени от администрацията на ЕП. Може да намерите имената на всички настоящи евродепутати на специалната уебстраница на Европейския парламент.
Преразпределението на местата гарантира, че нито една страна на ЕС няма да изгуби от това, докато някои държави членки ще получат от едно до пет допълнителни места, за да се компенсира недостатъчното им представителство след демографските развития в тези страни.
Новото разпределение на местата взема предвид размера на населението на държавите членки, както и необходимостта от минимално представителство за европейските граждани в по-малките страни.
Принципът на „регресивна пропорционалност“ означава, че по-малките страни имат по-малко членове на ЕП в сравнение с по-големите държави, коит представляват повече граждани.
Европейският парламент ще продължи да оказва влияние на преговорите относно бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Брекзит ще засегне и състава на комисиите и междупарламентарните делегации на ЕП.
ИЗТОЧНИК:
Информационно бюро на ЕП в България

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси