Лондон и сградата на Европарламента в Страсбург Лондон и сградата на Европарламента в Страсбург СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство преодоля предпоследното препятствие, преди да влезе в сила

Написана от  Четвъртък, 30 Януари 2020 17:53
Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз бе одобрено 
на 29 януари с 621 гласа "ЗА", 49 "против"и 13 гласа "въздържал се".
 Коментирайки историческото значение на гласуването, повечето говорители от името на политическите групи подчертаха, че споразумението за оттегляне не е краят на отношенията между ЕС и Обединеното кралство, че връзката между европейските народи е силна и ще продължи да съществува. Те благодариха на Обединеното кралство и неговите евродепутати за техния принос по време на членството на Обединеното кралство и посочиха, че ще се вземат поуки от Брекзит, които трябва да очертаят бъдещето на ЕС.
След историческия вот председателят на ЕП Давид Сасоли заяви:
Дълбоко ме натъжава мисълта, че сме стигнали до този момент [...] петдесет години интеграция не могат лесно да бъдат разрушени. Всички ще трябва да работим усилено, за да изградим нови отношения, като винаги се съсредоточаваме върху интересите и защитата на правата на гражданите. Няма да бъде просто. Ще има трудни ситуации, които ще тестват бъдещите ни отношения. Ние знаехме това от началото на Брекзит. Сигурен съм обаче, че ще успеем да преодолеем всякакви различия и винаги да намерим допирна точка.
Много от участниците в дебата предупредиха, че преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство ще бъдат трудни, особено като се има предвид представеният график в споразумението за оттегляне.
Координационната група на Европейския парламент за Обединеното кралство, водена от председателя на Комисия по външни работи на ЕП Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия), ще поддържа връзка с Работната група за отношенията с Обединеното кралство на ЕС и ще съгласува дейността си с Комисията по външни работи и Комисията по международна търговия 
на ЕП. Парламентът ще следи отблизо работата на главния преговарящ за ЕС Мишел Барние и ще продължи да въздейства на преговорите чрез резолюции. Съгласието на целия Парламент е необходимо за окончателното споразумение.

Следващи стъпки
За да влезе в сила, споразумението за оттегляне трябва да мине през последно гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.
Преходният период, който започва на 1 февруари, приключва през декември 2020 г.
Всякакво споразумение за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство трябва да бъде напълно приключено дотогава, за да може да влезе в сила на 1 януари 2021 г.

Преходният период може да бъде удължен още веднъж за период от една до две години, но решението трябва да бъде взето от Съвместния комитет на ЕС и Обединеното кралство преди 1 юли.
Европейският парламент ще трябва да одобри всякакво бъдещо споразумение относно бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Ако в такова споразумение се посочват споделени компетенции между ЕС и държавите членки, то тогава националните парламенти също трябва да го ратифицират.


Бързи факти

Гласуването в пленарната зала на Европейския парламент се проведе като следствие на приключилия процес на ратификация в Обединеното кралство и положителната препоръка от комисията на ЕП по конституционни въпросиВтората част от споразумението за оттегляне защитава правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и гражданите на Обединеното кралство в други държави членки, както и техните семейства.
Според неговите разпоредби, всички социалноосигурителни права съгласно правото на ЕС ще бъдат запазени и правата на гражданите ще бъдат гарантирани през целия им живот. Съответните административни процедури трябва да бъдат прозрачни, безпроблемни и целесъобразни. Мониторингът на изпълнението и прилагането на тези процедури ще се осъществява от независим орган, който разполага с правомощия, равностойни на тези на Европейската комисия.

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси