Данте Алигери Данте Алигери СНИМКИ: Уикипедия

Деветте кръга на ада, представени от Данте Алигери в "Божествена комедия"

Написана от  Понеделник, 20 Януари 2020 08:08
Правителството на Италия учреди Национален ден на Данте Алигиери, който ежегодно ще се отбелязва на 25 март.
Датата не е била избрана случайно, казва министърът на културата Дарио Франческини, който е направил предложението. Всяка година на 25 март италианците отдават почит на Данте, считан за основоположник на италианския книжовен език, съобщава БТА.
Изследователите предполагат, че именно на 25 март е започнало пътешествието в отвъдното в "Божествена комедия".

Догодина се навършват 700 години от кончината на твореца, роден през 1265 година и починал през 1321 година.
Най-прочутото произведение на Данте Алигиери много често наричан само Данте поемата „Божествена комедия”, считана за връхна точка в развитието на средновековната литература и основополагаща за развитието на съвременния италиански език. Данте, Петрарка и Бокачо са известни като „трите фонтана“ или „трите корони“.
За изследователите една от най-интересните части на „Божествена комедия” е
9-те кръга на Ада.

В първи кръг обитават душите на онези, които, макар да са живели праведно, не са приели светото кръщение.

В началото на втори кръг седи митичният цар Минос, който съди душите и отрежда тяхното наказание според греховете им. Вторият кръг е за сладострастниците, които са постоянно въртени и блъскани в скалите от ураганен вихър, олицетворяващ сляпата сила на страстта.

Трети кръг. Тук са наказани душите на лакомите. Под непрестанен студен дъжд те се влачат, почти потънали в тиня и кал и ако се опитат да сe изправят, върху тях се нахвърля триглавото куче Цербер и със зъби къса месата им, докато не се върнат обратно в калта.

Четвърти кръг. Пазач на този кръг е Плутон. Там обитават едновременно скъперниците и прахосниците — двата порока, които носи прекомерното богатство. Те търкалят с гърди едни срещу други огромни тежести и се опитват взаимно да се избутат, като си разменят през цялото време жестоки проклятия.

Пети кръг. През него минава подземната река Стикс. В мътните ѝ води Данте вижда тези, чийто грях е гневът. Без покой те си нанасят жестоки удари един другиму. Вергилий обяснява на Данте, че под водата са душите на други грешници, които никога не се показват. Предполага се, че това са прегрешилите в леност

Шести кръг. Шестият кръг се намира в града на демоните. Той е ограден от висока стена и те не искат да пуснат Данте вътре. С помощта на ангел поетът влиза и вижда наказанието на епикурейци и еретици. Авторът не говори за създателите на нови религии (те са наказани в друг кръг), а за невярващи, безбожници, материалисти. В този кръг грешниците са наказани, като са разделени в гробове по подобие на прегрешенията, където горят в силен огън.

Седми кръг е разделен на три по-малки кръга, в които са разпределени грешниците. На входа му стои Минотавърът:
- 1 отдел - в него се вижда една река от кипяща кръв, в която са потопени съгрешилите срещу ближния. По брега обикалят кентаври, които не позволяват на грешниците да излязат, като ги обстрелват с огнени стрели.

2 отдел - там са наказани самоубийците и тези, които са желали собствената си смърт. Първите са наказани, като са превърнати в сухи дървета, на които гнездят свирепите същества, наречени харпии. Вторите са наказани да бъдат гонени от бесни кучета до деня на Страшния съд.

3 отдел - той представлява поляна, засипана с нажежен пясък, над която се сипят огнени пламъци. На поляната стоят легнали, седнали или прави тези, които са прегрешили срещу Бога, срещу природата и срещу обществото. В същия отдел на седми кръг Данте среща още една група хора (тези извършили престъпление срещу природата) бягащи вечно в кръг, заставени от големи огнени стрели, насочени към тях. При застой на едно място грешниците биват обстрелвани от тях и заставени да стоят неподвижно на поляната 100 години.

Осми кръг. Наречен още „Проклетите ями“, той се състои от 10 ями, съдържащи различни по вид грешници. Всяка от ямите се намира в своя собствена долина, до която се стига по определен за това мост.
В 1 и 2 яма се наказват тези, които са съблазнявали за своя сметка, и тези, които са съблазнявали на чужд гръб. Всички те са бягали голи в долината и са шибани с големи камшици от бесовете. В тези ями Данте говори с Язон.
3 яма — там стоят тези, които са извършвали симония — търгували са със свещени предмети, продавали индулгенции и др. Те са наказани да стоят с тела, вкопани в дупки в земята, а стърчащите им крака са горели в адски пламъци. Колкото по–заровени са били, толкова по малка част от тялото им е горяла.
4 яма — в този ров се наказват злоупотребилите с магии и гадания. Прегрешилите били с лица на тила вместо отпред на главата.
5 яма — там са наказани всякакъв вид продажници. Те са потопени в река от вряща смола. На брега стоят демони с вили и лъкове със стрели и гледат някои грешник да не излезе от реката.
6 яма — наказаните са лицемерите. Те са облечени със златно везани мантии, с големи качулки, които са били подплатени с олово, което ги правело невероятно тежки. В този кръг стоят и хората, виновни за Христовото разпятие. Те са били разпнати голи на земята.
7 яма — в нея стоят крадците. Те са гонени от змии. От яда на змиите хората се запалват и изгарят, а после като птицата Феникс се възраждат от пепелта си.
8 яма — наказани са тези, които са причинили някому щета. Те са поставени в големи пламъци, където всеки гори поотделно.
9 яма — там са наказани хората, които приживе са сеели граждански и политически раздори. Грешниците са принудени да обикалят в ямата, докато един дявол върви и разсича телата им, които отново се възстановяват и отново биват разсечени.
10 яма — наказаните са алхимици или друг вид фалшификатори. Всички съгрешили са поразени от грозни болести, като в зависимост от фалшификацията болестта е различна.

Девети кръг. За да се влезе в него, трябва да се премине през един вторичен кръг, в който има заровени и оковани гиганти. Един от тях прехвърля Данте и Вергилий в деветия кръг. Деветият кръг е разделен на четири концентрични отдела:
- 1 отдел — изменници срещу роднините.
- 2 отдел — изменници срещу отечеството.
- 3 отдел — изменници срещу приятел.
- и в трите отдела наказанието е едно и също - грешниците са замръзнали до гуша във водите на река Кокит.
- 4 отдел — в средата стои Луцифер и във всяка една от устите си разкъсва по един грешник: Юда , Брут и Касий.Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси