Съдът в Пазарджик отхвърли искането на Стойно Чачов да бъде възстановен на работа като кмет на Община Стрелча, докато не приключи делото

Написана от  Петък, 03 Януари 2020 16:26
 
На закрито заседание на 30 декември 2019 г. Административният съд в Пазарджик отхвърли искането на Стойно Проданов Чачов
за спиране на Решение №76/23.12.2019 на Общинска избирателна комисия - Стрелча. Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Върховния административен съд  на РБългария.
Дело  №1476/2019 бе образувано по жалба на отстранения от длъжност кмет на община Стрелча Стойно Чачов против Решение №76/23.12.2019 г. на ОИК, която, съобразно правомощията си по закон, прекрати предсрочно пълномощията на Стойно Проданов Чачов, изббран за кмен на община Стрелча. В жалбата е направено особено искане, с което се иска спиране на допуснатото от закона предварително изпълнение на обжалваното решение, пише в Определението на Административен съд - Пазарджик.
И още: Съгласно чл.459 от ИК жлбата не спира изпълнението на решението, освен ако съдът не реши друго... Съгласно чл.166, ал.2 съдът може да спре предварителното изпълнение, ако то би могло до причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда... Като пряка вреда за жалбоподателя се сочи, че, докато тече съдебното производство, няма да получава дължимото му се възнаграждение.
Съдът намира, че в искането да спиране на принудителното изпълнение не се сочат доказателства, както и не са налице фактически твърдения, освен вероятността да не получава трудово възнаграждение, че предварителното изпълнение на оспорвания административен акт може да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда, извън разпореденото в закона.

Според съда това, че отстраненият кмет няма да получава трудово възнаграждение не би довело до накърняване на личния му интерес в степен и размер, които да бъдат противопоставими на обществения интерес, който брани закона с допускане на предварително изпълнение на оспорения по реда на чл.459 от ИК акт на изборната администрация.
Съдът не приема твърдението на г-н Чачов за вреди, които биха се изразили в засягане на обществения интерес.
ДНЕС - 3 януари 2020 година, 
Административният съд в Пазарджик отново имаше насрочено заседание по дело №1476, което се отнася до отстраняването на кмета на Стрелча Стойно Чачов.
Припомняме, че Общинска избирателна комисия - Стрелча прекрати правомощията му по сигнал, че по време на целия си първи мандат и в началото на този продължава да е собственик на  „Българска асоциация по белот“ ЕООД. А това е в противоречие със закона. Освен това Чачов не е посочил този факт в декларациите си пред Сметната палата в началото и на двата си мандата.
Решението от днешното даседание на съда се очаква да излезе до 10 януари 2020 г.
Пак ДНЕС 100-ина привърженици на Стойно Чачов протестираха пред сградата на Административен съд – Пазарджик, с искането Чачов да бъде върнат на поста си.


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси