Очаква се ДНЕС да прекратят правомощията на кмета на община Стрелча г-н Стойно Чачов

Написана от  Понеделник, 23 Декември 2019 08:37
След като изчака законовия срок за възражение, на свое заседание ДНЕС Общинската избирателна комисия в Стрелча се очаква да излезе с решение
 за прекратяване правомощията на г-н Стойно Чачов като кмет.
Сигнал срещу него в Общинската избирателна комисия в началото на миналата седмица подаде г-н Ильо Стоев Ильов. В него г-н Ильов посочва, че през целия си първи кметски мандат 2015-2019 г-н Стойно Чачов е бил и едноличен собственик на капитала на "БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО БЕЛОТ" ЕООД, основано на 1 юни 2015 г., 
Нито във встъпителната си, нито във финалната си имуществена декларация в Сметната палата градоначалникът е посочил, че е собствееник на дяловете в "БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО БЕЛОТ" ЕООД.
А това е в разрез с чл. 7 от тогава действащия Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности.
     На местните избори тази година г-н Стойно Чачов отново бе избран за кмет на община Стрелча, на 12 ноември положи клетва и встъпи в длъжност. Но продължава да бъде едноличен собственик на основаната на 1 юни 2015г. фирма, подчертава в сигнала си г-н Ильо Ильов. Той припомня:
    Съгласно чл. 41 ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони и секретарите на общини НЕ могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, ...за времето на мандата им.
   Според ал. 3 на същия член в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемането на решението на общинския съвет, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия.
   Към датата на подаване на сигнала г-н Чачов все още е собственик на капитала на „БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО БЕЛОТ” ЕООД и няма данни за предприети действия по прекратяване на дейността му.
Това е нарушение на императивната разпоредба на чл. 41 ал. 1 от ЗМСМА, и е основание за предсрочно прекратяване на правомощията на г-н Чачов като кмет на общината, съгласно чл. 42, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА, пише г-н Ильов. ОИК е извършила необходимата проверка и се очаква ДНЕС да излезе с решение за предсрочно прекратяване правомощията на кмета на община Стрелча.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси