ВАС образува дело по жалбата на Общинска избирателна комисия - Панагюрище за изборните резултати

Написана от  Четвъртък, 19 Декември 2019 19:47
 
По повод жалбата на Общинска избирателна комисия - Панагюрище срещу РЕШЕНИЕ №796/18.11.2019 на Административен съд - Пазарджик Върховният административен съд

на 9 декември е образувал дело №14049/219.
Делото е насрочено за 20 януари 2020 г. и на него са призовани 29 лица, като от тях 10 са касационни жалбоподатели.
Припомняме, че съгласно Решение №796/18.11.2019 изборът на общински съветници в община Панагюрище е недействителен, понеже е манипулиран. Става дума за преброяването на бюлетините в СИК №3, която се намираше в ОУ "Двайсти април" - Панагюрище.
Дело №1264 бе гледано от Административния съд в Пазарджик на 12 ноември и на него бяха призовани и членовете н ОИК, и част от новоизбраните общински съветници, които обаче не бяха се явили в съда.
ПРИПОМНЯМЕ, че 
Административният съд в Пазарджик стигна до решението за Дело №1264 по жалба на П.Г.Р., упълномощен представител на ПП „Движение за права и свободи“ ...
В жалбата се твърди, че решението е незаконосъобразно и неправилно. Изложени са твърдения за извършени нарушения от страна на СИК в изборния ден, довели до опорочаване на изборния процес, като конкретно се сочи, че такива са извършени в секция № 132000003, където от дадени за ДПС общо 31 действителни гласа, 16 са обявени за недействителни. Моли се да бъде отменено обжалваното решение като незаконосъобразно.
В съдебно заседание процесуалният представител на жалбоподателя поддържа жалбата, ангажира писмени и гласни доказателства и излага доводи, включително и в писмено становище, с които моли да бъде отменено оспореното решение.

Административният съд в Пазарджик е направил проверка и, позовавайки с на Изборния кодекс, подробно обяснява какви нарушения са допуснати и кои са потърпевши от тях. Заключението бе:

... Съдът намира, че при провеждане на избора за общински съветници в община Панагюрище са допуснати съществени нарушения, които биха довели до различен резултат от проведеното гласуване и промяна на вота на избирателя. С оглед на това жалбата на ПП „Движение за права и свободи“ против Решение № 113-МИ от 28.10.2019 г., допълнено с  Решение № 127-МИ от 31.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия Панагюрище за определяне на изборните резултати за избиране на общински съветници на Община Панагюрище на местните избори, проведени на 27.10.2019 г. ще следва да бъде уважена, като изборът бъде обявен за недействителен, а книжата да се върнат на Общинска избирателна комисия Панагюрище за обявяване на действителните резултати. Съдът намира за основателни аргументите в жалбата за манипулиране на вота на избирателите поради извършване на описаните по - горе нарушения на изборния процес. Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси