Илхам Тохти получи наградата "Сахаров" на ЕП за свобода на мисълта

Написана от  Сряда, 18 Декември 2019 13:50
Уйгурският учен и  защитник на правата на човека Илхам Тохти получи ДНЕС наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта.
Церемонията бе в пленарната зала на Европарламента в Страсбург. Илхан Тохти, който в момента излежава доживотна присъда в Китай по обвинение в сепаратизъм, беще представен от неговата дъщеря Джевхер Илхам. Наградата, която се състои от сертификат и парична премия от 50 000 евро, връчи председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. 
През октомври при обявяване на решението кой е лауреатът Давид Сасоли заяви: „Илхам Тохти е посветил живота си на борбата за правата на уйгурското малцинство в Китай. Въпреки че ратува за умереност и помирение, той получи доживотна присъда на показен процес през 2014 г. С присъждането на тази награда приканваме китайското правителство да освободи Тохти и призоваваме за зачитане на правата на малцинствата в Китай.От 2017 г. над 1 млн. души от уйгурското малцинство са задържани в лагери. Другите финалисти за наградата „Сахаров“ за 2019 г. бяха бразилски защитници на правата на човека и млади кенийки, разработили приложение срещу гениталното осакатяване на жени.
 
Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.Миналата година наградата бе присъдена на украинския филмов режисьор  Олег Сенцов
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси