ОИК - Панагюрище ще обжалва решението на Административния съд в Пазарджик, с което той обяви изборът за общински съветници за НЕДЕЙСТВИТЕЛEН СНИМКИ: архив на oshtepan.com

ОИК - Панагюрище ще обжалва решението на Административния съд в Пазарджик, с което той обяви изборът за общински съветници за НЕДЕЙСТВИТЕЛEН

Написана от  Петък, 22 Ноември 2019 17:38
На 21 ноември 2019 г. Общинската избирателна комисия в Панагюрище реши да обжалва
РЕШЕНИЕ №796/18.11.2019, постановено по административно дело №1264 по описа на Административен съд - Пазарджик за 2019 г.. Съгласно него изборът на общински съветници в община Панагюрище, проведен на 27 октомври 2019 г., е недействителен, понеже е манипулиран. Става дума за преброяването на бюлетините в СИК №3, която се намираше в ОУ "Двайсти април" - Панагюрище. Дело №1264 бе гледано от Административният съд в Пазарджик на 12 ноември и на него бяха призовани и членовете н ОИК, и част от новоизбраните общински съветници, които обаче не бяха се явили в съда.
ПРИПОМНЯМЕ, че Административният съд в Пазарджик стигна до решението за Дело №1264 по жалба на П.Г.Р., упълномощен представител на ПП „Движение за права и свободи“ ...
В жалбата се твърди, че решението е незаконосъобразно и неправилно. Изложени са твърдения за извършени нарушения от страна на СИК в изборния ден, довели до опорочаване на изборния процес, като конкретно се сочи, че такива са извършени в секция № 132000003, където от дадени за ДПС общо 31 действителни гласа, 16 са обявени за недействителни. Моли се да бъде отменено обжалваното решение като незаконосъобразно.
В съдебно заседание процесуалният представител на жалбоподателя поддържа жалбата, ангажира писмени и гласни доказателства и излага доводи, включително и в писмено становище, с които моли да бъде отменено оспореното решение.

Административният съд в Пазарджик е направил проверка и, позовавайки с на Изборния кодекс, подробно обяснява какви нарушения са допуснати и кои са потърпевши от тях. Заключението бе:
... Съдът намира, че при провеждане на избора за общински съветници в община Панагюрище са допуснати съществени нарушения, които биха довели до различен резултат от проведеното гласуване и промяна на вота на избирателя. С оглед на това жалбата на ПП „Движение за права и свободи“ против Решение № 113-МИ от 28.10.2019 г., допълнено с  Решение № 127-МИ от 31.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия Панагюрище за определяне на изборните резултати за избиране на общински съветници на Община Панагюрище на местните избори, проведени на 27.10.2019 г. ще следва да бъде уважена, като изборът бъде обявен за недействителен, а книжата да се върнат на Общинска избирателна комисия Панагюрище за обявяване на действителните резултати. Съдът намира за основателни аргументите в жалбата за манипулиране на вота на избирателите поради извършване на описаните по - горе нарушения на изборния процес. 

Ако Върховният административен съд уважи решението на Административен съд - Пазарджик, с което той обявява изборa за недействителен, потърпевши ще са съветници от две партии - ПП ГЕРБ и ПП ВМРО. Една от двете ще се лиши от общински съветник и на негово място ще влезе представител на ПП ДПС.

 

 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси