Книгата, нейният автор и част от изказващите се Книгата, нейният автор и част от изказващите се СНИМКИ: Нина Истревска

Книгата "ПАНАГЮРИЩЕ - начало на промени 1989-1991" не е само документален разказ, а много повече

Написана от  Сряда, 13 Ноември 2019 21:05
В празник за Панагюрище се превърна представянето на дългоочакваната книга "ПАНАГЮРИЩЕ - начало на промени 1989-1991" на д-р Ясен Христов.

Това е книга, с публикуването на която той изпълнява "социална функция", както се изрази директорът на Историческиs музей в Панагюрище доц.д-р Атанас Шопов. Той определи книгата като богат пантеон от символи и подчерта, че Панагюрска община има нужда от такава книга. В експозето си доц.д-р Шопов запозна публиката със структурата на изданието и каза, че всички ние сме участници в тази книга. Той припомни, че 30 години търсим промяната, а тя идва отвътре.
Хората, които чакаха излизането на "ПАНАГЮРИЩЕ - начало на промени 1989-1991", се събраха на 12 ноември в една от залите на Историческия музей, където беше нейното представяне. Всички се убедиха, че книгата отваря врата към отговорите на "въпросите по значимост, а не по значение".

На събитието присъства и Костадин Табанджов, който като представител на БСП е бил председател на Временния изпълнителен комитет на община Панагюрище в периода, който описва д-р Ясен Христов. Той е бил негов заместник като представител на СДС, а Надежда Христова Пиронкова е била секретар от името на БЗНС.
Г-н Табанджов приветства д-р Ясен Христов за книгата и сподели любопитни и поучителни спомени за времето преди 30 години, когато в България се постави началото на прехода. Г-н Табанджов разказа как тогава се изненадва приятно от първите си контакти с представителите на различните партии, които не се държали като политически противници, а като хора, милеещи за развитието на родния край. "Прочухме се в цяла България", спомня си председателят на Временната управа на община Панагюрище преди 30 години.


Книгата "ПАНАГЮРИЩЕ - начало на промените 1989-1991" не е нито мемоар, нито споменник, нито история, а документален разказ на един много мъчителен период. Документален разказ със 154 документа, подчерта в изказването си г-н Атанас Атанасов. Той е бил директор на Историческия музей в Панагюрище и е работил заедно с д-р Ясен Христов, който също е бил част от екипа на тази институция.

За автора на книгата историкът г-н Атанас Атанасов каза:Без да е политик, той израсна като такъв. Без да е администратор, той израсна като администратор в години много трудни, в години на съзидание, години на труд.
С "ПАНАГЮРИЩЕ - начало на промените 1989-1991" внасяме плът в историята, акцентува г-н Атанасов и припомни резултатите от изборите на 13 октомври 1991 г., когато активността на хората в общината е била над 80%. Не мога да си обясня откъде дойде тази апатия в последно време, поразсъждава още Атанас Атанасов и попита д-р Ясен Христов защо на тазгодишните избори за местна власт демократичните сили в общината не са издигнали кандидатура за кмет.
Да продължи своето дело и да опише периода 1991-1995 г., когато е бил кмет на община Панагюрище, пожела г-н Атанасов
на д-р Ясен Христов.

Марко Мечев, който беше кмет на община Панагюрище от лявото политическо пространство в периода 1995-2005 г. и народен представител в мандат 2005-2009, също благодари на автора на "ПАНАГЮРИЩЕ - начало на промени 1989-1991", че е успял да се събере и да отрази онова време, че е поднесъл фактите и това, което е усетил от пулса на времето. Някои сегашни управници нямат представа какво е да се работи като кмет в онова време, когато не знаеш как ще те посрещнат хората сутринта. Едно такова повествование е добре да го прочетат и по-младите хора, за да добият поне малка представа какво е било, защото някои от тях си мислят, че винаги е било така, както е днес. Те не знаят какво е купонна система за храна, каза Марко Мечев, заключавайки, че трябва да ни ръководят хора, които имат душа. 
Общото в изказванията и в официална обстановка, и в последвалите неформални разговори бе, че книгата"ПАНАГЮРИЩЕ - начало на промени 1989-1991" не само документален разказ, а много повече. Тя е светкавица, която дава светлина върху трудните, много трудните първи години на промени към демокрация.


Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси