Печеливши и губещи в битката за местна власт в Панагюрско

Написана от  Понеделник, 04 Ноември 2019 22:18
 
Изборите за местна власт за мандат 2019-2023 вече са част от историята, макар че още дни, а може би седмици, коментарите около тях ще продължат,
 както и анализите на партийците. Както винаги през последните избори, независимо за какво са те, всички участници в политическата игра се хвалят колко много са спечелили и как са победили опонентите си. 
Какво сочат фактите в Панагюрска община след 27 октомври и 3 ноември?
ПП ГЕРБ за трети пореден път спечели изборите за кмет на община Панагюрище в лицето на Никола Белишки и за пореден път за кметове в селата Оборище и Елшица - Милко Ангелов и Митко Кочев. В останалите кметства не успя да пробие. В село Бъта независимият Георги Александров запази поста си и този път. В село Левски Славчо Мавров от БСП пак бе непоклатим.
Интересни политически ситуации се разиграха в селата Баня, Попинци и Поибрене.
В Баня кандидатът на ГЕРБ Ангел Вранчев загуби от кандидата на Местната коалиция "Съюз на демократичните сили/БЗНС" Димитър Арбалиев. В Попинци кандидатът на ГЕРБ Събо Николов отпадна още на първия тур и балотажът бе между кандидата на ДПС Стоянка Ставрева (
тя бе кмет на Попинци като представител на ГЕРБ в мандат 2015-2019) и кандидата на БСП Кръстьо Кръстев.
В село Поибрене кандидатът на ГЕРБ Теодор Георгиев загуби от Иван Пандуров, който след мандат прекъсване отново е във властта.
В село Панагюрски колонии тази година изори нямаше, защото там ще бъде назначен кметски наместник. Кой ще е той, предстои да научим. Едва ли ще е изненада, ако е приближен на кметския състав.
Факт е, че ПП ГЕРБ за пореден път на изборите за местна власт е първа политическа сила не само в Панагюрска община. Следва я  БСП, а третото място на местно ниво си запазват десните хора. Този мандат те не само успяха да запазят трите места в Общински съвет - Панагюрище, а и да имат свой представител в кметство. Своите позиции в местната законодателна власт запази и ПП Евророма - 2 места.
БСП очаквано загуби битката за градоначалник, но загуби и място в Общинския съвет, където сега ще има 5 съветници, а досега те бяха 6. Отстъпление в местната законодателна власт има и ПП ГЕРБ, която за мандат 2015-2019 спечели 10 мандата в Общинския съвет, а сега има 9 места. След известно прекъсване политически субект в Общинския съвет отново ще е ВМРО и то с двама съветници.
Въпреки победата на ГЕРБ в национален мащаб, доц. Румяна Коларова анализира: "няма срив в доверието на ГЕРБ, а има ръст на недоверието към ГЕРБ".

Оценете
(0 гласа)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси