Международните отношения на община Панагюрище Международните отношения на община Панагюрище СНИМКИТЕ са от сайта на община Панагюрище

Скандални или нормални са международните отношения на община Панагюрище?

Написана от  Четвъртък, 03 Октомври 2019 20:32
През изминалите два мандата местната изпълнителна власт направи някои политически ходове в международните си отношения,
които от различните политически камбанарии изглеждат по различен начин - за едни нормални, а за други повече от скандални, изхождайки от външната политика на България и политиката на Евросъюза, в който страната ни е пълноправен член от 1 януари 2007. Припомняме фактите, а всеки сам, според знанията, политическата си култура и убеждения, да си ги характеризира.

БЕЛАРУС
От години Беларус е наричана „последната диктатура на Европа“, а рационално мислещите туристи избягват да я посещават. Тя е една от малкото страни, в които още има смъртно наказание и редовно е критикувана за нарушаване на човешките права. Според Световната здравна организация Беларус е най-зависимата от алкохола държава в света.
От всички страни и градове в Европа кметът на Панагюрище избра да посети и установи приятелски взаимоотношения единствено с град Жодино, Беларус.

Защо Панагюрище не установи по-тесни връзки с градове от страни от Европейския съюз, за да се обогатим от контакти с цивилизованите страни и взаимно да почерпим някакъв полезен опит? Или може би кметът не е избрал, а просто никъде другаде не е желан? Или по-скоро е въпрос на ниво на образование, култура, манталитет и владеене на чужди езици, за да може да се общува като равен с други европейски кметове?
Това ли са Гражданите за европейско развитие на България?


РУСИЯ
Страната, чиито днешни управляващи с всички средства саботират европейската интеграция на по-малките държави, водят както открита, така и хибридна война с целия цивилицован свят, ограничават свободата на словото и потъпкват всяко различно мнение чрез диктат. Страната, на която и до днес се налагат нови и нови санкции, та тази страна е предпочитан партньор на община Панагюрище. Защо кметският екип да не установи лично още по-топли взаимоотношения и да не си направи една екскурзия до хубавия Ставрополски край на общински разноски? А някакви ползи от това за гражданите-данъкоплатци, културните дейци, индустриалците или търговците от Панагюрище? Излишно е да питаме.
Явно международните отношения не са приоритет, а опит се черпи само от доказани авторитарни режими. Пътуването като безгласна буква заедно с партийната делегация на екскурзия до централите на ЕС вероятно в нечии очи също може да изглежда като осъществяване на международни контакти, но за съжаление САМО ИЗГЛЕЖДА.
За два мандата местната изпълнителна власт не осъществи нито един международен контакт с община от която и да е страна в ЕС. Само с Жодино, Беларус, защото дори с руски град Пятигорск, където преди години кметският състав отиде, първият протокол за сътрудничество е от 1972 г., а връзките между Панагюрище и Пятигорск бяха възобновени след 1991 год.

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси