В България голяма част от починалите под 75 години е можело да бъдат спасени

Написана от  Четвъртък, 05 Септември 2019 20:17
България 65.1 на сто от починалите хора на възраст под 75 години е можело да бъдат спасени.
Това съобщи dnevnik.bg, позовавайки се на предоставени от Европейската комисия данни от изследване на Евростат.
По-нисък процент предотвратими смъртни случаи има само в Полша, Холандия и Франция. Най-лоши са показателите за Румъния, където 80 на сто от смъртните случаи е можело да бъдат предотвратени.
Изследването на Евростат изчислява два вида причини за смъртта – предотвратими и лечими.
При първата група фаталният край би могъл да бъде избегнат при добре работеща система на здравеопазване и чрез взимане на превантивни мерки. Във втората навременната грижа би могла да предотврати смъртта.
Превенцията би могла да спаси 35.4% от починалите хора в България през 2016 г., като в това отношение страната има едни от най-ниските резултати в ЕС, следвана само от Кипър, Малта, Италия и Полша. Антирекордьори са Словения (53.5%) и Унгария (51.7%).
Рак на белите дробове, исхемична болест на сърцето и свързани с алкохол заболявания са убили най-много хора в тази група.
Далеч по-зле се справя България по отношение на лечимите болести. Страната ни е сред държавите с най-висок процент смъртни случаи, които биха могли да бъдат избегнати – 29.7%, като преди нея са Румъния, Словакия, Литва и Малта. Основните болести в тази група са исхемичната болест на сърцеторакът на дебелото черворакът на гърдата (само сред жените) и мозъчно-съдовите заболявания.
 
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси