Вотът за местна власт през 2011 г. Вотът за местна власт през 2011 г. СНИМКИ: архив на Павлина Вайсилова

Почти 71 милиона лева ще струват на данъкоплатеца изборите за местна власт наесен. Член на СИК ще получава по 80 лева за работата си

Написана от  Сряда, 28 Август 2019 19:08
Със свое постановление Министерският съвет одобри план-сметката за разходите по подготовката
и произвеждането на първи и втори тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2019 година през октомври.
Одобрените средства са в размер на 70,7 млн. лева. С тях ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, които включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; купуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване; организиране на места за гласуване в държавните училища и др.
Част от необходимите средства за финансиране на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят от предвидените в централния бюджет за 2019 г., а останалата част чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет, съобщиха от Пресслужбата на Правителството.
Преди 4 години за местните избори бяха разходени 50 милиона лева. Разликата от 20 милиона лева идва от разликата в заплащането на членовете на общинските избирателни комисии и секционните избирателни комисии. През 2015 г. председател на СИК е получавал по 64 лева, а на тазгодишните избори ще получава по 100 лева. Всеки член на СИК пък ще получи по 80 лева сега, а не 48 лева както преди 4 години.

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси