Да си припомним част от фактите за Европейския съюз, в който България бе приета на 1 януари 2007 г.! СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Да си припомним част от фактите за Европейския съюз, в който България бе приета на 1 януари 2007 г.!

Написана от  Понеделник, 27 Май 2019 09:10
Какви са част от фактите за Евросъюза, които е полезно всеки жител на Стария континент да знае или поне да назнайва?

1. В ЕС има 28 държави
Европейският съюз е роден от Европейската икономическа общност, създадена през 1958 г. от шест държави, търсещи по-тясна икономическа интеграция: Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия и Западна Германия. През 1993 г. те, заедно с Великобритания, Дания, Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, създават Европейския съюз. През годините ЕС се разраства, за да достигне до 28 държави-членки. Въпреки това Великобритания планира напускането на Общността, като крайният срок за Брекзит е определен за 31 октомври 2019 г.
Най-голямото разширение на блока е през 2004 г., когато към него се присъединяват 10 страни: осем бивши комунистически държави, включително Чешката република, Унгария и Полша, както и средиземноморските острови Кипър и Малта.

Днес 19 страни споделят еврото, което заменя националните валути като германската марка, френския франк и италианската лира  Монетите и банкнотите влязоха в обръщение през 2002 г.
Великобритания, Дания и Швеция избраха да останат извън еврото, а новите страни-членки на ЕС се подготвят за присъединяване към него.


2.Единен пазар
Членовете на ЕС 
формират единен пазар, на който стоки, хора, капитали и услуги могат да се движат свободно без бюрокрацията на вътрешните граници.
В сила от 1993 г. и считан за едно от най-големите постижения, ЕС се гордее, че 
единният му пазар е "най-големият търговски блок в света". Неговият огромен брутен вътрешен продукт от 17,2 трлн. долара (15,2 трлн. евро) през 2017 г. изостава от този на САЩ с 19,3 трлн. долара, но все пак изпреварва китайските 12,2 трлн. долара.

3. В ЕС се ползват 24 езика, сред които и български
24-те официални езика в Европейския съюз варират от широко говоримите английски и френски до по-малко известни ирландски, фински и български.
Разнообразието от езици означава 
потенциални 552 езикови комбинации на заседанията на Европейския парламент, които изискват армия от преводачи.

 
4. Население от 513 милиона души
С 513 млн. души през 2018 г. 
ЕС е третият по население район в света след Китай и Индия, във всеки от които живеят около един милиард души. ЕС изпреварва населението на САЩ, което е 327 милиона.
Германия е с най-многобройно население - 82 милиона, а Малта най-малко - 468 000.

5. Площ
Простирайки се 
от Атлантическия океан до Черно море и от Полярния кръг до Средиземно море, ЕС покрива 4,3 млн. кв.км.
Той е по-малък от 17-те милиона километра на Русия и 9,8-те милиона кв.км на САЩ, но е по-голям от Индия, която е разположена на територия от 3,2 млн. кв.км. Франция е най-голямата по площ държава от ЕС - 632 800 кв.км (включително отвъдморските й територии), а Малта е най-малката - едва 316 кв.км.

22 страни от ЕС са премахнали паспортния контрол помежду си като част от Шенгенската зона.
За съжаление, България още е извън тази зона


6. Вноска 1% от БВП
Държавите-членки 
внасят 1% от своя БВП в бюджета на ЕС, но също го получават обратно под формата на земеделски субсидии и помощи за създаване на работни места, за бедните региони, за развитието на селските райони и за рибарството.
България внася под 400 милиона годишно, а получава над 1 милиард и 800 милиона субсидии годишно.
Портфейлът на ЕС за 2014-2020 г. е 963 млрд. евро (около 1 трлн. долара).
Има опасения, че 
напускането на Великобритания ще доведе до недостиг на средства.
ЕС също има десетки хиляди законодателни и правни актове, които държавите членки трябва да приемат,. Нормите варират от международни споразумения до екологични стандарти за плажовете, работни часове за водачите на камиони и стандарти за риболовни мрежи.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси