Няма отравяне на пчелни семейства след пръскане с химикали в област Пазарджик

Написана от  Сряда, 08 Май 2019 18:54
По данни на Областната дирекция по безопасност на храните регистрираните пчелини в област Пазарджик са 430.
През последните няколко години в региона не са констатирани случаи на масово отравяне на пчели след пръскане с химикали.
ДНЕС Иванка Божилова, началник на отдел „Растителна защита” към ОДБХ в Пазарджик, представи мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни дейности. Това стана по време на работна среща с участието земеделски производители и пчелари от региона, инициирана от Областна дирекция „Земеделие“- Пазарджик. На срещата присъстваха директорът на ОД „Земеделие“ - Пазарджик Стоян Траянов и директорът на ОДБХ - Пазарджик д-р Петко Митев. Областният управител Стефан Мирев изрази увереност, че координацията и диалогът между тях ще се подобрява в името на общата цел - стриктно спазване на мерките за опазване на пчелните семейства, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.
През 2018 г. в област Пазарджик са проверени 445 земеделски стопани относно употребата на препарати за растителна защита, констатирани са 532 несъответствия и са съставени предписания и 6 бр. Актове за установяване на административни нарушения/АУАН/. За периода 2014-2019 г. са издадени 12бр. разрешения за въздушно пръскане, 2015г.-6 бр. 2016 г.- 4 бр. За периода 2014-2019г. са подадени 13 бр. жалби, от които 4 бр. са свързани с нерегламентирано въздушно пръскане, намерение за извършване на въздушно пръскане и 1бр. относно липса на уведомително писмо. За периода 2014-2019 година не е констатиран подмор на пчели, в резултат на употребата на препарати за растителна защита съгласно нормативните изисквания.
По време на срещата на земеделските производители бяха предоставени формуляри на уведомителните писма, които следва да бъдат попълнени при извършването на пръскане с препарати за растителна защита. Уведомителните писма се изпращат в срок до три дни преди датата на третирането на площите. В същия срок се уведомяват лично (с SMS и/или по електронна поща) собствениците пчелини, разположени в землището на населеното място по местонахождение на площите, които ще бъдат третирани, както и собствениците на пчелини, разположени в граничещите землища, за датата и часа, в който ще се извърши мероприятието.
На интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се поддържат регистри с актуална информация за разрешените за пускане на пазара и употреба продукти за растителна защита и лицензираните за употреба ветеринарномедицински продукти.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси