Услугата заверка-апостил вече предоставя Областна администрация- Пазарджик

Написана от  Събота, 05 Януари 2019 20:36
Областна администрация-Пазарджик вече предлага нова административна услуга заверка-апостилq, съобщиха от пресцентъра на губернатора.
Удостоверяването с “APOSTILLE” на документи
 
досега се извършваше само в МВнР. Промяната е в резултат на една от мерките, инициирани от МС през 2017 г. за подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.
В Областна администрация - Пазарджик на 3 януари  беше прието първото заявление за заверка – апостил от юридическо лице.
Новата услуга е въведена от 1 януари 2019 година.
Тя се предоставя само за документи по гражданско състояние, издадени от кметовете и общините: акт за раждане, удостоверение за семейно положение, удостоверение за наследници и др. За услугата се заплаща такса, определена в чл.8 от Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи и Закона за държавните такси. Досега апостилите се поставяха в МВнР. С въвеждането на тази услуга се постига подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест при извършване на заверки на документи с апостил за гражданите. Важно е гражданите да знаят, че издаваните от общините документи трябва да бъдат със специален печат, без който не може да бъде направена заверката. За тази цел те трябва да информират общинските служители, че документът им е необходим за представяне в чужбина. Услугата се извършва не само за жители на област Пазарджик, заверка апостил може да поиска всеки гражданин на България.
За облекчение на гражданите заявлението и оригиналните документи могат да бъде изпратени и по пощата с надлежно попълнени данни и с приложено платежно за платена такса по сметка на Областна администрация - Пазарджик.
Важно е гражданите да попълнят коректно данните в заявлението, включително телефон и адрес за обратна връзка.
Пълна информация за предоставянето на новата услуга и образец на заявление за услугата са публикувани
на сайта на Областна администрация - Пазарджик.

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси