Никола Белишки отпадна от надпреварата за "Кмет на гражданите", продължава в категорията "Smart City"

Написана от  Вторник, 13 Ноември 2018 20:25
           
Ясни са финалистите в шестото изданиие на конкурса "Кмет на годината". Битката в тазгодишното издание е в 10 категории. 
Гласуването започна на 22 октомври, проведе се на два етапа и приключва ДНЕС - 13 ноември 2018 г.
Победителите, събрали най-много гласове от вота на хората, ще бъдат обявени на 15 ноември на специална церемония в НДК. Тогава ще станат ясни 30-те градоначалници отличници на България.
В първия етап на конкурса хората гласуваха за кметовете на всички 265 общини в 10 категории. Вотът продължи до 23,59 часа на 4 ноември. На 5 ноември започна вторият етап на гласуването. В 9 от категориите остават по 9 общини, получили най-много гласове. Те са разделени на 3 малки, 3 средни и 3 големи общини, съобщава сайтът kmeta.bg
Малка община е такава с население до 20 000 души, средна – с население от 20 000 до 50 000 душиq и голяма с население над 50 000 души. 
В средната по размер община попада и община Панагюрище, чийто кмет Никола Белишки бе номиниран за две категории: „Кмет на гражданите” и „Smart City”.
 В категорията "Кмет на гражданите" Белишки не събра достатъчно гласове и отпадна от надпреварата, но в категорията „Smart City” е сред трите претенденти на средна община за приза заедно с колегите си от общините Разград и Павликени. Дали ще стане носител на отличието, ще разберем на 15 ноември.
Другите категории, в които се състезават градоначалниците в България, са:
Видеонаблюдение и сигурност, Ин витро програми, Инвестиции и работни места, Спорт и младежки политики, Паркове и екотранспорт, Иновации в образование, Туризъм, култура, фестивали и традиции, Кмет на годината.
За тях кметът на община Панагюрище не бе номиниран.
В първите четири издания на конкурса призът "Кмет на годината" отиде при кметовете на София - Йорданка Фъндъкова (2013), на Бургас – Димитър Николов (2014), а през 2015 г. гражданите оценяваха работата на кметовете за целия мандат 2011-2015 и определиха победители в категориите за голяма, средна и малка община - Живко Тодоров (Стара Загора), Никола Белишки (Панагюрище) и Васко Стоилков (Сливница).
В националното онлайн допитване през 2016 г. вотът на народа определи отличията да са за кмета на Благоевград (голяма община), кмета на Разлог (средна община) и кмета на Ивайловград (малка община).
През 2017 г. управниците, събрали най-голяма подкрепа за работата си от гражданите, бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов (голяма община), на Стамболийски Георги Мараджиев (средна община) и на Тутракан Димитър Стефанов (малка община).

Оценете
(5 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси