Да се ограничи употребата на антибиотици в земеделските стопанства, настояват евродепутатите

Написана от  Понеделник, 29 Октомври 2018 07:29
Плановете за ограничаване употребата на антибиотици в земеделските стопанства, за да се запази храната без резистентни бактерии,
бяха приети от Европейския паарламент  на 25 октомври.
Ветеринарните лекарства не трябва при никакви обстоятелства да служат за подобряване на ефективността или компенсиране на лошото животновъдство, се казва в новия регламент. Новите правила ще ограничат употребата на антимикробни средства като предпазна мярка при липса на клинични признаци на инфекция (известни като профилактична употреба) за отделни животни, а не за групи. Лекарствата могат да се използват само когато това е напълно обосновано от ветеринарен лекар или в случаите, когато има висок риск от инфекция.
Метафилактичната употреба (т.е. лечение на група животни, когато едно животно показва признаци на инфекция) трябва да бъде последна мярка и само след като ветеринарен лекар е диагностицирал инфекция и е предписал антимикробните средства.
За да подпомогне справянето с антимикробната резистентност, регламентът ще даде правомощия на Европейската комисия да избере антимикробните средства, които да бъдат запазени само за лекуване на хора.

Внос на хранителни продукти
По настояване на евродепутатите регламентът изисква вносните храни да отговарят на стандартите на ЕС и също така налага антибиотиците да не могат да бъдат използвани за засилване на растежа на животните.

Иновации
За да се насърчат научните изследвания на нови антимикробни средства, законодателството предвижда стимули, включително по-дълги периоди на защита на техническата документация на нови лекарства и търговската защита на иновативни активни вещества. То също така предвижда защита на значими инвестиции в данни, направени за подобряване на съществуващ антимикробен продукт или за запазването му на пазара. 
Споразумението трябва да бъде официално прието от Съвета на ЕС преди публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.
Бързи факти
Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) наскоро предупреди, че бактериите в хората, храната и животните продължават да показват резистентност срещу най-използваните антибиотици. Изследователите твърдят, че резистентността към ципрофлоксацин, важен антибиотик за лекуването на инфекции при хората, е много висока при Campylobacter, което намалява възможностите за ефективно лекуване на тежки хранителни инфекции. Резистентните към множество лекарства бактерии от вида салмонела продължават да се разпространяват в Европа.
В отделно гласуване депутатите одобриха с 583 гласа „за“, срещу 31 гласа "против" и 6 гласа "въздържал се" нови правила за по-отговорни начини за производство, продажба и използване на медикаментозни фуражи за справяне с разпространението на антимикробната резистентност.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси