БСП представи пред панагюрци проекта си "Визия за България". Един от акцентите бе здравеопазването, което се е превърнало в търговия

Написана от  Сряда, 10 Октомври 2018 18:54
 Държавата е най-големият длъжник на здравеопазването, което вече се превърна в търговия. Пациентите вече са клиенти. Цената на лекарствата в България е много висока.
В 11 областни града няма денонощни аптеки. Връзката между различните лечебни заведения е разкъсана. Болниците трябва да се регистрират по нов закон, а не като търговски дружества.
Това бяха опорните въпроси, дискутирни по време на срещата на народни представители от парламентарната група на БСП с панагюрци. Тя се проведе в Камерната зала на Театър дом -паметник на 4 октомври и на нея беше обсъден проектът на Столетницата "Визия за България". Срещата откри председателят на групата общински съветници от БСП Станимир Велчев, а проекта "Визия за България" представиха депутатите Христо Проданов, който е панагюрец и е член на комосията по икономика и туризъм в Народното събрание, Георги Свиленски, Георги Йорданов и Веска Ненчева.
Народните представители подчертаха в изказванията си, че "Визия за България" е проект, а не управленска програма. Те призоваха присъстващите в залата да дават своите предложения за нови и ефективни политики в областта на здравееопазването, образованието, културата, националната сигурност и доходите на хората, с цел да се върне държавата на народа.

Задълбочават се неравенствата, увеличават се хората в България, живеещи под прага на бедност. В момента децата са заложници на социлния статус на своите родители. Демографската криза продължава да се задълбочава и по данни на ООН през 2050 година населението в България ще е под 5 милиона, каза Христо Проданов. Той обърна внимание и на покупателната способност на мнозинството от българите, която през последните 10 години не е успяла да се повиши, нищо че минималната работа заплата се променя няколко пъти. Днес българското население е най-застрашено от бедност и социално изключване в Европа. С доход под средния стандарт за водене на ноормален живот разполагат 3/4 от хората.

Моделът на управление на държавата трябва да бъде променен, държавата трябва да е и регулатор в ключови сектори, не само симулатор. Идеята на срещата е да дадете вашите предложения, подчерта Георги Свиленски. Той обърна внимание, че е нужна реформа, насочена към приближаване на властта към гражданите и бизнеса, и регионално управление от принципно нов тип. Нужна е ефективна администрация, вместо административен произвол, заключи Свиленски.
БСП иска публичните средства да отиват в държавни и общински лечебни заведения, а не в частни,
каза доц.Георги Йорданов.

Той представи накратко визията на партията за промяна на политиката в сферата на здравеопазването, до което достъп да имат всички граждани, а не както е в момента общественият интерес и обществената функция да стават все по-подчинени на частния интерес на доставчиците на здравни услуги. Темата за здравеопазването отпуши въпросите сред присъстващите. Сред взелите отношение бяха Марко Мечев - кмет на община Панагюрище в периода 1995-2005 г., и Иван Лалов - общински съветник от групата на БСП.
 
Марко Мечев каза, че всички беди в България идваат от липсата на контрол върху разпределението на ресурсите. Нужно е да се направи така, че те да отиват за грижата на пациента, коментира Мечев. Той изрази мнение, че управляващото мнозинство генерира корупция още в законите.
Лекарите и учителите са стожерите на една нация, коментира Иван Лалов. Той сподели накратко собствен опит от ходенето по болниците и заяви, че "лекарят води пациента" - пациентите ходят в болниците, в които има доказали се с професионализма си лекари. Лалов изрази мнение лекарите да получават по-високо заплащане, за да не бягат в чужбина. Доц. Георги Йорданов коментира, че трудовото възнаграждение в България вече не е проблем, защото има лекари, които получават по 50-60 000 лева месечно.
Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси