Част от сградата на Европарламента, Йоанис Дармис и Теодор Стойчев Част от сградата на Европарламента, Йоанис Дармис и Теодор Стойчев Павлина Вайсилова

Датата за евроизборите още не е ясна, мотото е "Този път е по-различно"

Написана от  Събота, 16 Ноември 2013 18:10
16 милиона евро ще струват изборите за Европейски парламент догодина, съобщи на 13 ноември пред представители на 15 регионални медии от България Йоанис Дармис, ръководител на службата за медийни услуги и медиен мониторинг в Европейския парламент.
 На журналистически въпрос дали е фиксирана вече датата за евроизборите, г-н Дармис отвърна, че се очаква вотът да е след 20 май 2014 г. Той съобщи, че информационната кампания за изборите за Европарламент е започнала през септември 2013 и ще продължи до края на март 2014 година с цел да мотивира жителите на 28-те страни членки на Евросъюза да отидат да гласуват, както и да ги убеди защо трябва да го направят. Информационната кампания се провежда на 24 езика, като слоганът й е – „Този път е по-различно”. Една от съществените разлики ще е, че председател на бъдещата Европейска комисия ще бъде представител на партията, спечелила най-много гласове в 28-те страни от съюза на евроизборите през май. Лекторът припомни, че социалистите вече са издигнали своята кандидатура за председател в лицето на Мартин Шулц, който в момента оглавява Европарламента. ЕНП пък ще издигне своята кандидатура през март 2014 г. в Дъблин, обяви по-късно евродепутатът Андрей Ковачев.
Йоанис Дармис подчерта, че изборите за Европейски парламент през май 2014 година ще имат особена тежест, понеже след влизането в сила на Лисабонския договор Европарламентът има нови правомощия. Затова колкото повече европейски граждани гласуват, толкова по-силен и легитимен ще е Европарламентът, акцентира лекторът. Той съобщи, че петте големи теми, по които върви информационната кампания, са: икономика; финанси и пари; Европа на международната сцена; работни места; качество на живот, като по всяка една от темите има следните материали: плакат, брошура, инфографика, филм. Темата за информационната кампания за евроизборите догодина допълни Теодор Стойчев, ръководещ в момента Информационното бюро на ЕП в България. Той съобщи, че от 1 декември 2013 година ще започне да функционира и специален сайт за изборите за Европейски парламент. Ще се разчита още на интерактивни игри и външна реклама по летища, гари, автогари.
Срещата в Брюксел на Йоанис Дармис с представители на 15 регионални медии от България бе част от журналистическия семинар в Брюксел, организиран от Информационното бюро на Европейския парламент в България.
От Панагюрище участваха Павлина Вайсилова - главен редактор на столетния панагюрски в-к „Оборище” и сайтаoshtepan.com, главният редактор на в.”Време 2001” Веселина Велчева и Стойна Елкина от сайта nostop.bg                                
                                                                                                                 
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси