Три заблуди за храненето

Написана от  Вторник, 04 Септември 2018 10:48
Похапването през нощта е враг №1 на отслабването. Стресът води до напълняване. Лютото е вредно. Със сигурност тези твърдения са ви познати. Но верни ли са те!?
И наистина ли тези навици са толкова вредни!? Някои най-нови изследвания опровергават превърналите се в аксиоми мнения.
Заблуда 1: Храненето през нощта води до напълняване
Има предпоставки за твърденията, че храненето през нощта води до напълняване. Според германски специалисти, цитирани от Ройтерс, обаче твърденията, че късната вечеря е враг номер едно на стройната фигура, са преувеличени. Повече от 10 години те наблюдавали над 7000 души и техните хранителни навици и стигнали до изводите, че не времето на консумиране на храната, а нейната калоричност е от най-голямо значение. Поради това, ако наистина в късните часове консумирате висококалорична храна, ще напълнеете, но не и ако вечеряте с лека храна.
Заблуда 2: Отрицателните емоции трябва да се избягват напълно
В действителност отрицателните емоции са също толкова необходими на организма, колкото и положителните. Разбира се, добре е те да са в по-ограничени количества, но да ги има. Най-благодатни са онези негативни състояния, които са предизвикани от това, че работата, която сме свършили, не е довела до очаквания резултат. В подобни моменти отрицателните нагласи могат да изиграят ролята на стимул за по-целенасочени и ефективни действия.

Заблуда 3: Лютивата и пикантна храна вредят на стомаха
Група американски учени оборват това твърдение след серия от опити. По време на тях едната част от доброволците, консумирали подлютена храна с много подправки, а другата част – на определен етап от опитите пиели таблетки аспирин. Резултатите показали, че при хората, приемали аспирин, имало частични увреждания на стомашната лигавица. При другите, които залагали на пикантното, поражения не били открити.
Източник:zdrave.bg
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси