И в МБАЛ „ Уни Хоспитал” вече поставят постоянни пейсмейкъри

Написана от  Сряда, 08 Август 2018 15:59
На 1 август в Клиниката по кардиология в МБАЛ „Уни Хоспитал” беше поставен постоянен пейсмейкър на пациент. Операцията направи д-р Тони Златанов,
който работи в панагюрската болница от април тази година. Той е сертифициран за постоянна кардиостимулация и за ресинхронизираща терапия на сърцето ( CRT-сърдечна ресинхронизираща терапия ) – съвременен метод за лечение на сърдечна недостатъчност. В света ресинхронизация на сърцето се прави отскоро. В страната такава методика се прилага в малко болници – София, Стара Загора, Варна, Благоевград.  
От тази година ресинхронизиращата терапия вече е възможна и в Панагюрище.
Д-р Тони Златанов притежава и европейски сертификат за постоянна кардиостимулация – експертно ниво; натрупал е опита си в УМБАЛ „ Света Екатерина” – София, където е работил 6 години. Специализирал е тази методика в Берлин и Виена.
На въпрос на oshtepan.com д-р Златанов подчерта, че Клиниката по кардиология в Панагюрище е оборудвана с най-модерна апаратура и консуматови и това позволява извършването на почти всички процедури в кардиологията, без  да се налага пациентът да посещава други болнични заведения. При пациенти с животозастрашаващи камерни аритмии на пациента може да бъде поставен имплантируем кардиовертер дефибрилатор (интракардиално електрошоково устройство).
Поставянето на пейсмейкъри се покрива изцяло от здравната каса. При поставяне на пейсмейкър болничният престой обикновено е кратък и след 2 дни пациетът може да се върне към нормален начин на живот,
подчерта завеждащият Клиниката по кардиология доц.д-р Симеон Димитров.


В Клиниката по кардиология работят двама сертифицирани лекари в областта на електрокардиостимулацията – д-р Тони Златанов и д-р Пенчо Пенчев.


Пейсмейкърът представлява изкуствен водач на сърдечния ритъм и се имплантира при пациенти с бавен сърдечен ритъм при хронични и остри заболявания на проводната система. Тази терапия е животоспасяваща при пациента и с тази нова дейност клиниката става широкодостъпна в региона.
Първият пациент, на когото беше поставен пейсмейкър, е 81-годишен панагюрец. Той е бил приет в клиниката с множество припадъци, придружени с тавматизъм и пулс  межди 20 и 30 удара в минута.
Пациентът е дехоспитализиран и му предстои контролен преглед след 10 дни.


.
Оценете
(3 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси