Търсят се „Лидери за свят без туберкулоза“. В Пазарджишка област болестта намалявала

Написана от  Четвъртък, 22 Март 2018 17:46
Информационно събитие, посветено на Световния ден за борба с туберкулозата, се проведе на 22 март в РЗИ - Пазарджик, 
с партньорското участие на Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания,Фонд за превенция на престъпността ИГА и здравни медиатори.
Тази година мотото на Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март, призовава да се открият лидери за ликвидиране на туберкулозата - лидери от политиката, общинското управление, лечебната мрежа, НПО, гражданското общество.
По данни на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата, заболеваемостта от туберкулоза в Пазарджишка област през 2007 г. е била 28.8 на 100 хиляди души население /за страната е отчетена 37 на 100 х./, а през 2016 г. тя е намаляла до 19.7 на 100 хиляди /за страната 21.3/.
Подчертано ефективни са провежданите всяка година Дни на отворените врати, които дават възможност за добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, както и своевременна хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията на други хора.


Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси