Ученическото хранене разчита предимно на фирми за кетъринг, не се предлагат достатъчно сезонни плодове и зеленчуци

Написана от  Петък, 03 Ноември 2017 09:08
При извършените от РЗИ – Пазарджик проверки по Наредба 37/2009г. за здравословно хранене на учениците е установено, че само в пет училища
на територията на Област Пазарджик има действащи ученически столове, в които се приготвя храна, съобщиха от прессцентъра на РЗИ - Пазарджик.
Контролът е обхванал  4 училищни столове, 25 училища, 7 училищни бюфети и 4 кухни-майки. Инспекторите са констатирали, че храната се приготвя и доставя от фирми за кетъринг, готви се по предварително изготвени седмични менюта, пълнозърнестият хляб присъства поне два пъти седмично, в повечето случаи за обедно хранене на децата се предлага супа и основно или основно и десерт. В някои училища, особено в малките населени места, няма обедно хранене. Причината е ниската финансова издръжка, отпускана за дете на ден от съответната община, нежеланието на родителите да доплащат, тъй като предпочитат за времето между редовните учебни занятия и занималнята да осигурят обедното хранене у дома.
Най-често срещани нарушения при храненето на учениците:
- в училищните бюфети се предлагат напитки, които не са разрешени от Наредба № 37 - газирани безалкохолни напитки, сокове, които не са 100% натурални;
- недостатъчно е количеството на предлаганите сезонни плодове и зеленчуци в обедното меню;
- не се предлага риба поне веднъж седмично.
За констатираните нарушения са издадени 5 предписания за хигиенни мероприятия и 1 АУАН за неизпълнение на предписание на контролните органи.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси