Кърменето помага децата да пораснат по-здрави, щастливи и обичани. Кърменето помага децата да пораснат по-здрави, щастливи и обичани. Архив oshtepan.com

Започна Седмицата на кърменето

Написана от  Неделя, 02 Август 2015 09:46
Продължителното кърмене, въпреки неговата непопулярност в съвременното западно общество и битуващите негативни обществени нагласи към тази практика, е част от еволюционно обусловената ранна грижа за бебето и детето и осигурява основа за неговото оптимално развитие.
Продължителното кърмене, близкият физически контакт, съвместният сън с детето, осигуряването на основната грижа за детето именно от майката, а не от друг възрастен през първите две години от живота на детето, откликването на неговите нужди, са аспекти на подходящи и научно обосновани родителски практики.
С поредица от инициативи Регионалната здравна инспекция Пазарджик ще отбележи Световната седмица на кърменето през 2015 година. От първи до осми август, експерти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ ще разпространяват здравно-информационни материали: „Естественото хранене – добър старт в живота“ и „Препоръки за здравословно хранене преди и по време на бременност и при кърмене“, както в медицинските заведения на територията на област Пазарджик, така и в държавните и общински администрации, институции,  частни фирми и НПО-та. 
На 05.08.2015 г. от 10,30 ч. в партньорство с „Комплекс за социални услуги за деца и семейства“ Пазарджик, ще се прожектира филмът „Гърдата – най-доброто“, предоставен от Националната Асоциация „Подкрепа на кърменето“. След приключване на прожекцията с присъстващите ще се проведе дискусия по темата.
6 август е обявен  за „Ден на отворените врати в РЗИ Пазарджик“ – специалист по хранене и диететика ще консултира желаещите на тема: „Здравословно хранене на бременната и кърмачката и ползите от кърменето за новороденото“.
Планираните инициативи от експертите на РЗИ Пазарджик са в отговор на тазгодишното мото на кампанията, което е „Кърмене и работа? Възможно е!“. Идеята е да се постави акцент върху възможността жените да съвместяват кърмене и работа. Важно е  всички жени да получават подкрепа и информация, за да могат едновременно с изпълняването на професионалните си задължения да упражнят както своето право да кърмят, така и правото на бебето да бъде хранено с майчино мляко.
Кодексът на труда позволява в своя чл. 166 кърмещата жена да ползва отпуск от два часа дневно до навършване на 8 месеца на детето и на 1 час дневно след това.Твърде малко от майките обаче са запознати с това свое право.  

Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси