Мотото на кампанията; сн. вдясно - световният знак за борба с рака на гърдата. Мотото на кампанията; сн. вдясно - световният знак за борба с рака на гърдата. riokoz-vt.com; сн. вдясно - ecomedia.bg

Панагюрската болница ще работи по „Спри и се прегледай”

Написана от  Понеделник, 15 Юли 2013 14:10
Всеки момент в Многопрофилна болница за активно лечение „Събо Николов” ще започнат безплатните изследвания за профилактика на рак на дебелото черво и рак на маточната шийка. От лечебното заведение уточниха, че третото изследване – с мамограф за рак на млечната жлеза, към момента не може да бъде извършвано от тях.
Изследванията са на база сключен договор между „Събо Николов” и Министерство на здравеопазването по проекта „Спри и се прегледай”.
Право на безплатните изследвания имат хората, получили покана от Националния скринингов регистър към здравното министрество. Те са избрани на случаен принцип и за област Пазарджик са над 5500 души.
Регионален координатор на проекта за Пазарджишко е Ирина Атанасова. На 8 юли Българската национална телевизия съобщи, че до момента около 1200 души са преминали прегледите и изследванията при планирани за обхващане над 400 000 души.
Различни източници посочват, че всяка година в България се регистрират над 4600 нови случая на рак на дебелото черво. Между 1100 и 1200 жени у нас заболяват годишно от рак на маточната шийка. Смъртните случаи са между 350 и 400 всяка година. В световен мащаб пък ракът на гърдата се определя като най-широко разпространеното онкологично заболяване сред жените и е на второ място като причина засмъртността при тях.
Оценете
(2 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси