Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище Църквата "Св.Въведение Богородично" в Панагюрище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

ДНЕС празнуват Татяна, Таня, Таньо... Здрави и благословени да са!

Написана от  Сряда, 12 Януари 2022 06:55
На 12 януари Православната църква почита Света мъченица Татяна.
Тя произлизала от знатно римско семейство. Баща й, който три пъти бил консул, бил таен християнин и се отличавал с богобоязливост. Той възпитал дъщеря си в благочестие и страх Божий и я научил на Божественото писание. Когато света Татяна достигнала пълнолетие, тя пожелала да прекара живота си в девство и целомъдрие, отказвайки се от светския живот. Тя станала невеста на Христа и на Него служела ден и нощ с молитва и пост. 
След смъртта на жестокия император Хелиогабал управлението поел император Александър Север. Той не бил последовател на Христовата вяра, но в двореца си имал статуи както на Исус, така и на Аполон, Авраам и Орфей. Без да се съобразява с високото социално положение на Татяна и нейния целомъдрен живот, императорът наредил светицата да бъде заведена в храма на Аполон, където да принесе жертва на древногръцкия бог. Девойката не само отказала, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.
След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на жестокки изтезания, като дори изболи очите ѝ и рязали парчета кожа от снагата й.
След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден напълно излекувана.
Уморен от нейната несломимост, безмилостният римски император наредил да я хвърлят на изгладнелите зверове. Пуснатият лъв се приближил до светата мъченица, ближел кротко нозете й, без да я нарани по никакъв начин.
Следвайки езическите си предания, мъчителите на Татяна ѝ отрязали косата, вярвайки, че там се крие магьосничеството ѝ.
На 12 януари 225 г. Татяна и баща ѝ били обезглавени. З
аради мъките си и добродетелния живот Татяна била обявена за светица.


ДНЕС имен ден имат хората с името Татяна, Таня,Траяна,Таньо, Танко.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси