Започва Световната седмица на кърменето СНИМКИ: pixabay

Започва Световната седмица на кърменето

Написана от  Събота, 31 Юли 2021 08:03
На първи август за поредна година стартира Световната седмица на кърменето.
Глобалната инициатива традиционно се организира от Световния алианс за кърмене (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Членове на мрежата са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и много други световни и национални организации, подкрепящи кърменето.
Мотото на Световната седмица е: „Защитата на кърменето: споделена отговорност“. Нейна основна цел е да фокусира общественото внимание върху кърменето като естествено човешко право, което трябва да се зачита, защитава, спазва и насърчава.
Тази година РЗИ-Пазарджик ще отбележи Световната седмица на кърменето съвместно с РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик и РБ „Никола Фурнаджиев“.
От началото на миналата седмица, с активното участие на читалищните секретари от област Пазарджик, започна издирването на интересни истории, практики, обичаи и ритуали от миналото на нашия край свързани с кърменето. Идеята на инициативата е да се обедини традиционното и съвременното знание за кърменето, както и достигането на по-широка обществена подкрепа за популяризиране на ползите от него.
В тази връзка РЗИ Пазарджик също събира истории на минали и настоящи кърмачки. Всяка жена желаеща да сподели своя опит или история за кърменето може да я изпрати на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. . Най-вълнуващите разкази ще бъдат публикувани на сайта на здравната инспекция.
В Седмицата на кърменето, всеки посетител на Парк Остров „Свобода“ - град Пазарджик, в организираната от РБ „Никола Фурнаджиев“ – Лятна читалня, може да прочете материали за кърменето. РЗИ предостави на читалнята брошурите „Естественото хранене – добър старт в живота“ и „Препоръки за здравословно хранене преди и по време на бременност и при кърмене“ на НЦОЗА.
*****
ОТ РЗИ Пазарджик припомнят - майчиното мляко е отлична храна за новороденото, която му осигурява нормален растеж и развитие.
Кърмата съдържа съставки, които не могат да бъдат синтезирани в лабораторни условия. Тя е богата на ензими, хормони и растежни фактори, които допринасят за естественото развитие на детския организъм. Съставът й се променя спрямо изискванията и потребностите на бебето. Кърменето дава възможност за тесен и системен контакт между майката и детето, отразява се благоприятно върху физическото и нервнопсихическото развитие на детето.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси