Около 400 000 случая на преждевременна смърт в Европа от мръсния въздух

Написана от  Понеделник, 23 Ноември 2020 16:28
"През последното десетилетие по-доброто качество на въздуха доведе до значително намаляване на случаите
на преждевременна смърт в Европа. Последните официални данни на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) обаче показват, че почти всички европейци все още страдат от замърсяването на въздуха, което води до около 400 000 случая на преждевременна смърт в целия континент," пише в новия доклад за качеството на въздуха в Европа, изготвен от Европейската агенция за околната среда.
Докладът на ЕАОС "Качество на въздуха в Европа - доклад за 2020 г." показва, че през 2018 г. шест държави членки са превишили пределно допустимата стойност на Европейския съюз за фините прахови частици (ФПЧ2,5): България, Хърватия, Чехия, Италия, Полша и Румъния. Само четири европейски държави - Естония, Финландия, Исландия и Ирландия - са имали концентрации на фини прахови частици, които са под по-строгите ориентировъчни стойности на Световната здравна организация (СЗО). В доклада на ЕАОС се отбелязва, че продължава да съществува разминаване между правните ограничения на ЕС за качеството на въздуха и насоките на СЗО - въпрос, който Европейската комисия се стреми да разреши чрез преразглеждане настандартите на ЕС в рамките на плана за действие за нулево замърсяване.
Според оценката на ЕАОС излагането на фини прахови частици е причинило около 417 хил. случая на преждевременна смърт в 41 европейски държави през 2018 г. Около 379 хил. от тези смъртни случаи са настъпили в ЕС-28, а 54 хил. и 19 хил. случая на преждевременна смърт се дължат съответно на азотен диоксид (NO2) и тропосферен озон (O3). (Трите цифри представляват отделни оценки и числата не следва да се събират, за да се избегне двойно отчитане.)
ИЗТОЧНИК: dnevnik.bg
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси