Активни пушачи са 37,4% от жителите в България над 20 години

Написана от  Четвъртък, 19 Ноември 2020 16:14
България е страна с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета
по данни от Здравния профил на страната за 2019 г.През последните години у нас е постигнат известен напредък по отношение на контрола на тютюнопушенето, но данните продължават да са тревожни. Според „Национално проучване на факторите на риска за здравето” на Националния център по обществено здраве и анализи, през 2013-2014 г. в България 37,4 % от жителите на възраст над 20 г. са активни пушачи.
ДНЕС, 19 ноември, е Международен ден без тютюнев дим, който преминава под мотото „Да спечелим заедно:един ден без цигари!”
Всеки желаещ може да се включи в инициативата на Коалиция за живот без тютюнев дим,като предприеме следните стъпки:
* Спре цигарите поне за един ден]
*Използва спестените пари за реализиране на благотворителна инициатива по собствен избор]
* Включи свои приятели]
* Сподели видео или снимки от акцията във Фейсбук.
Победител е всеки, който участва!
* * * * * * * * *
Инициативата за честване на деня без тютюнопушене е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди за цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето. 
РЗИ-Пазарджик припомня, че през цялата година всеки желаещ може да бъде консултиран безплатно за отказване от тютюнопушенето в Кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушене разположен в здравната инспекцияили на телефон 034/437-247.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси